Volledig scherm
Chinese archeologen ontdekten deze week een 2300 jaar oude stad © Xinhua

Chinese archeologen vinden 2300 jaar oude stad

Chinese archeologen hebben in het het noordoosten van het land een 2300 jaar oude stad gevonden. De stad Yueyang was tijdens een belangrijke tijd in de Chinese geschiedenis de hoofdstad van één van de grootste staten.

Volledig scherm
Deze hoek deed vermoedelijk dienst als monument © Xinhua

De vondst wordt bevestigd door Liu Rui, onderzoeker bij het Instituut voor Chinese Archeologie. Hij verklaart dat de precieze omtrekken nu duidelijk zijn. ,,We hebben ook een wijde cirkel van 100 meter omtrek gevonden. We denken dat dat het dorsplein van Yueyang was," aldus Liu. Ook de overblijfselen van drie grote gebouwen zijn gevonden, waarvan de grootste maar liefst 920 vierkante meter beslaat. Daarnaast bevinden zich onder de opgravingen de scherven van potten en tegels. 

De gevonden stad is niet te verwarren met het huidige Yueyang, wat 900 kilometer zuidelijker ligt. Het oude Yueyang was 35 jaar de hoofdstad van de Qin-staat, een van de voorlopers van het huidige China. Shang Yang, de leider van Qin tussen 390 en 338 voor Christus, legde in die tijd met nieuwe wetten de basis voor het huidige Chinese rechtssysteem.

Volledig scherm
Een van de opgegraven munten vertoonde een tekening van een hert © Xinhua