'De Gooise 'r' is in opmars'
VideoIn Friesland wordt vanaf woensdag drie dagen lang tijdens een symposium gepraat over welgeteld één letter: de r. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe we deze letter aanleren en hoe het gebruik ervan door de jaren heen verandert. Zo voorspelt taalwetenschapper Hans van de Velde dat de Gooise r in de toekomst ook aan het begin van een woord gebruikt zal worden.
Delen per e-mail
Waarom nou specifiek de r? Omdat de r-klank, ook wel de rhotics genoemd, de meest variabele klank is in onze taal, vertelt Van de Velde. ,,Het Nederlands is met twintig verschillende klanken een unieke taal."
,,Eigenlijk begrijpen we de rol van de r nog niet zo goed", zegt Van de Velde. ,,De klank verandert heel vaak, maar ze heeft tegelijkertijd een grote invloed op andere letters. Als je het woord biet bijvoorbeeld vergelijkt met bier, hoor je dat de ie-klank in het laatste woord veel langer is. Dat komt dus door de r; dat is de enige letter die de klank van klinkers langer maakt."
Het Nederlands heeft bijna alle r'en die bestaan, behalve de bilabiale r en een r-klank die in de Amazone voorkomt. Die eerste klank kan nog het meest vergeleken worden met een briesend paard, legt Van de Velde uit. ,,Maar er is ook discussie over of dat wel echt een r is. En ja, die tweede, die kan ik niet uitspreken."
Zo veel verschillende r'en, maar hebben die dan ook altijd dezelfde betekenis? ,,Ja, in het Nederlands wel. Maar in het Spaans bijvoorbeeld niet. Spanjaarden spreken het woord perro op twee manieren uit en dat kan hond of maar betekenen (in dat laatste geval geschreven als pero, red.)."
Vroeger werd je gewoon naar de logopedist gestuurd als je niet goed praatte, dat is nu niet meer zo.
Gooise r
Volgens Van de Velde veranderen de verschillende r-klanken continu. ,,Vooral de Gooise r is enorm in opmars. Mensen zeggen nu boerr en daarr. Nu wordt die r alleen nog in het midden en het einde van een woord gebruikt, maar ik voorspel dat we de Gooise r in de toekomst ook aan het begin van woorden gaan gebruiken."
Het feit dat er zo veel ruimte is voor verschillende klanken, betekent dat we niet meer zo krampachtig met taal bezig zijn, zegt Van de Velde. ,,Vroeger werd je gewoon naar de logopedist gestuurd als je niet goed praatte, dat is nu niet meer zo. De verandering van de r is daar het meest fascinerende voorbeeld van."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ONDER PROFESSOREN Anneke werkte mee aan ‘historische’ opgravingen in Israël: ‘Er is zoveel wat we nog niet weten’
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Anneke Berkheij. De Woerdense werkte mee aan archeologische opgravingen in Israël bij het meer van Galilea. Als oud-testamenticus bestudeert ze nu archeologisch materiaal om het alledaagse leven in de bijbel te begrijpen. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
VIDEO Britten beginnen volgende week al met vaccineren: waarom zij wel en wij niet?
De Britse medicijnautoriteit MHRA gaf vandaag het sein dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech veilig is om te gebruiken. Daardoor kunnen de Britten volgende week al starten met het vaccineren van de bevolking, een paar weken eerder dan de rest van Europa.
-
Onderzoek toont aan: kangoeroes kunnen met mensen communiceren
Het televisieprogramma ‘Skippy de boskangoeroe’ uit de jaren 60, over een kind dat met een intelligente kangoeroe praat, is misschien toch niet zo fictief als we ooit dachten. Uit een studie van de University of Sydney en de University of Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes wel degelijk in staat zijn om met mensen te communiceren. -
PREMIUM
Is deze luchtreiniger dé oplossing tegen het coronavirus?
De Goudse ondernemer Jamie Blankert heeft de mobiele luchtreiniger Airexchanger ontwikkeld die lucht voor bijna 100 procent kan zuiveren. Het apparaat kan ook het coronavirus uit de lucht filteren. Maar of dat in deze coronacrisis nu het ei van Columbus is? -
Chinese verkenner landt op de maan voor heel complexe missie
Een onbemande verkenner uit China is vandaag op de maan geland. De Chang'e 5 gaat er komende dagen bodemmonsters verzamelen. Daarmee moet hij vervolgens terugvliegen naar de aarde. De laatste keer dat maanstenen naar de aarde werden gebracht, was in 1976.