Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

De maanlanding is in scène gezet; daar zijn complotdenkers heilig van overtuigd

De mensheid herdenkt morgen een mijlpaal in haar geschiedenis: 50 jaar geleden zette de eerste mens voet op de maan. Lulkoek, zeggen complotdenkers: de mens is nooit op de maan geweest.

Het zijn nieuwsuitzendingen om nooit te vergeten. Het is 21 juli 1969. Ook Nederland volgt met spanning de eerste maanlanding, rechtstreeks op radio en tv. Om 3.56 uur is presentator Hugo van Rhijn door het dolle heen. ,,We zien het been van Neil Armstrong! Nu voor het eerst: voetstap op de maanbodem! Nu! En daar staat ie op de maan! Nu!’’ De woorden van de eerste mens op de maan maken indruk: ‘That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind’. Ook op tv, waar presentator Henk Terlingen de bijnaam Apollo Henkie, verdient, is de opwinding groot. Dat hebben ‘we’ toch maar geflikt, klinkt het in huiskamers.

Tegelijkertijd is er twijfel. Ongeloof. Wat de bemanning van Apollo 11 presteert, dat kan toch niet? ‘Ik moet nog steeds denken aan mijn vaders woorden van toen. Hij zei ‘allemaal trucage’ en ging toen naar zijn duivenkot’, schrijft ene Flor op een internetdiscussieplatform.