Deze turbomier stapt tien keer sneller dan sprintkampioen Usain Bolt
Wetenschappers hebben ontdekt dat een mier die voorkomt in de snikhete Sahara-woestijn de allersnelste mierensoort ter wereld is. De zilverkleurige insecten, die officieel cataglyphis bombycina heten, kunnen omgerekend tien keer meer stappen op een bepaalde afstand zetten dan Usain Bolt, die in 2009 de 100 meter liep in exact 9,58 seconde.
Delen per e-mail
De snelste mieren ter wereld zijn te vinden in de zandduinen in het zuiden van Tunesië in de noordelijke Sahara. Onderzoekers van de universiteit in Ulm (Duitsland) gaven de insecten in de zinderende middagzon te eten, filmden ze met een high speed-camera en klokten hun snelheid. Uit de metingen en beeldregistraties bleek, zo vertelt onderzoeker Sarah Pfeffer aan The Guardian en in het gezaghebbende blad Journal of Experimental Biology, dat de mieren absurd hard kunnen rennen over het brandende zand. Om precies te zijn 108 keer hun lichaamslengte per seconde en omgerekend, onder gunstige omstandigheden, een topsnelheid kunnen halen van circa 193 km/uur.
Volgens Pfeffer hebben de mieren gedurende hun evolutie door de hitte van het zand (soms 60 graden Celsius of meer) geleerd zich zo snel te verplaatsen. Hun gestroomlijnde lijfjes zijn daar nu geschikt voor. ,,Hoe sneller de mieren lopen, hoe meer ze de lucht in gaan. In volle ‘galop’ raken de zes pootjes amper de grond. Ze vliegen dus bijna van stap naar stap.” Oftewel, de kans dat ze hun fragiele pootjes branden aan de hete ondergrond is zeer klein. ,,Ze hebben ook nog zilveren haartjes die het felle zonlicht reflecteren. En komen voor de dag als de woestijn op z‘n heetst is en minder gelukkige dieren bezwijken aan de barbaarse temperaturen. Deze mieren ‘vliegen’ dan naar de karkassen toe.”
De recordmieren halen volgens Pfeffer tijden waarvan mensen alleen maar kunnen dromen. ,,Ze rennen 85,5 cm per seconde in 47 stapjes. Tussen elk pasje raakte een mierenpootje de grond slechts zeven milliseconden.” De onderzoekers gaan de verzamelde gegevens, die biomechanische geheimen van deze mierensoort worden genoemd, gebruiken om kleine en extreem hard rennende robots te bouwen. Waarvoor die straks worden ingezet, is nog onduidelijk. Verder is het de vraag of het ‘nabouwen’ van de ‘Usain Boltmier’ überhaupt kan.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Wetenschappers staan voor een mysterie: wat is de oorzaak van die enorme muizenplaag?
-
PREMIUM
stikstofcrisis Klimaatadvocaat: De staat faalt ons te beschermen tegen het gevaar
De hoogste rechter velt vrijdag een oordeel in de Klimaatzaak van Urgenda, die van de Nederlandse staat meer maatregelen tegen broeikasgassen eist. De Limburgse jurist Roger Cox geniet door deze zaak inmiddels internationale bekendheid als klimaatadvocaat. -
Koken & Eten Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen
Kinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht. -
PREMIUM
Huisarts gaat vaker huidkanker behandelen: dermatoloog kan drukte niet aan
Dermatologen in ziekenhuizen kunnen het toenemende aantal gevallen van huidkanker niet aan. Huisartsen gaan daarom meer verdachte plekken beoordelen en zo nodig behandelen. Het gaat om een landelijke proef in de regio’s Nijmegen en Boxmeer. -
PREMIUM
Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. Deze week: Niet of nooit geweest van Acda & De Munnik.
-
PREMIUM
Iedere 200 meter een 5G-mast: wat zijn de gezondheidsrisico's?
Met 5G is het downloaden van een film secondewerk. Critici vrezen echter dat het nieuwe netwerk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar is dat echt zo? -
PREMIUM
Video Dit is waarom pubers zo vaak ‘domme dingen’ doen
Pubers kunnen nogal eens druistig zijn en ondoordachte acties uitvoeren. Soms zelfs oliedomme dingen. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Wolter kreeg darmkanker: Ik was net 50. En daar zat die tumor
De Maag Lever Darm Stichting, artsen en patiënten willen dat het bevolkingsonderzoek darmkanker voortaan wordt uitgevoerd vanaf 50 jaar. Als er één iemand is die aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk dat kan zijn, is het Wolter Klinkert. Een tumor groeide bij hem op zijn vijftigste door zijn darmwand heen.