“De meteorietinslag was op een gevoelig moment, want in de lente start bij veel dieren de voortplantingscyclus”, aldus de Nederlandse onderzoekster Melanie During.
Volledig scherm
“De meteorietinslag was op een gevoelig moment, want in de lente start bij veel dieren de voortplantingscyclus”, aldus de Nederlandse onderzoekster Melanie During. © Joschua Knuppe

Dino’s stierven uit in de lente: “Was op een gevoelig moment”

De meteoor die 66 miljoen jaar geleden bijna alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat blijkt uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven. “We konden het duidelijk zien bij röntgenfoto’s van enkele fossiele steuren”, zegt de Belgische onderzoeker Koen Stein. 

  1. Dagenlang twee heldere lichtpunten te zien, opvallend dicht bij elkaar: ‘Echt de moeite waard om op te letten’

    Dagenlang twee heldere lichtpun­ten te zien, opvallend dicht bij elkaar: ‘Echt de moeite waard om op te letten’

    Deze heldere nachten kun je naast de maan nog twee andere, heldere puntjes opmerken aan de hemel. Als je naar het westen kijkt, zie je de twee felle lichtjes schuin boven elkaar. Het gaat om de planeten Venus en Jupiter, die de komende dagen steeds wat dichter bij elkaar gaan staan. ,,Er zijn best vaak leuke dingen in de ruimte te zien, maar een verschijnsel als dit is zeker de moeite waard om op te letten.”