Dino’s stierven uit in de lente: “Was op een gevoelig moment”
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden bijna alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat blijkt uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven. “We konden het duidelijk zien bij röntgenfoto’s van enkele fossiele steuren”, zegt de Belgische onderzoeker Koen Stein.
Paleontologen zijn het erover eens dat een meteoorinslag op het huidige schiereiland Yucatán in Mexico zo’n 66 miljoen jaar geleden het eind inluidde van de niet-vliegende dinosauriërs. Dit staat ook bekend als de vijfde massa-uitsterving.
“Die inslag deed de continentale plaat beven en veroorzaakte grote golfslagen in rivieren en andere waterlichamen. Dat maakte enorme hoeveelheden sediment los die vissen levend begroeven”, zegt Melanie During van de VU Amsterdam en Uppsala University. “Intussen regende het kleine glasachtige bolletjes: gesmolten steentjes die uit de inslagkrater waren weggeschoten, in de lucht verglaasden en een paar duizend kilometer verder neerkwamen.”
Bewijs voor lente
Die bolletjes vonden de onderzoekers terug in de kieuwen van enkele fossiele steuren in de Amerikaanse site Tanis, in North Dakota. Dat is onmiddellijk bewijs van hun dood kort na de meteoorinslag. “Ze waren heel duidelijk te zien op röntgenscans”, zegt VUB-onderzoeker Koen Stein. Op de scans konden de wetenschappers bovendien zien in welk seizoen de vissen stierven: “We bestudeerden de interne botstructuur van zes fossiele steuren. Daaraan kun je de seizoensgebonden groei aflezen, net zoals bij bomen. Deze vissen stierven toen het op het noordelijk halfrond lente was.”
Lees verder onder de foto.
Ook de botcellen van de vissen bevestigen deze theorie: hun grootte en dichtheid veranderen ook onder invloed van de seizoenen. “In alle visfossielen konden we de botceldichtheid en -grootte over verschillende jaren heen analyseren. In het jaar van de meteoorinslag waren ze groter aan het worden, maar hadden ze de piek nog niet bereikt”, zegt Dennis Voeten van Uppsala University.
Gevoelig moment
“We mogen hieruit echt concluderen dat ‘de grote dood’ in de lente kwam”, zegt During. “Dat was op een gevoelig moment, want in de lente start bij veel dieren de voortplantingscyclus. De incubatietijd bij reptielen zoals dinosauriërs en pterosauriërs is ook langer dan bij andere diergroepen, zoals vogels, dus waren zij mogelijk gevoeliger voor die plotse verstoring van hun omgeving.”
Lees verder onder deze foto.
Ook verklaart het waarom sommige diersoorten de vernietigende meteoorinslag wel overleefde. In het zuidelijk halfrond was het namelijk herfst: “Dieren die toen al ondergronds aan hun winterrust begonnen waren, onder meer sommige vroege zoogdieren, kunnen zo de eerste maanden na de meteoorinslag, met grootschalige bosbranden, hebben overleefd”, aldus During.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMarc van Ranst
‘Willem Engel is geen oprechte criticus, meer iemand die in de pandemie een verdienmodel vond’
De heftigste coronadiscussies zijn overgewaaid, maar de bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst – deze week wéér gelauwerd met een eredoctoraat – moet nog wel met politiebescherming naar zo’n uitreiking toe. ,,Voor sommige mensen ben ik een fixatie geworden.” -
Dagenlang twee heldere lichtpunten te zien, opvallend dicht bij elkaar: ‘Echt de moeite waard om op te letten’
Deze heldere nachten kun je naast de maan nog twee andere, heldere puntjes opmerken aan de hemel. Als je naar het westen kijkt, zie je de twee felle lichtjes schuin boven elkaar. Het gaat om de planeten Venus en Jupiter, die de komende dagen steeds wat dichter bij elkaar gaan staan. ,,Er zijn best vaak leuke dingen in de ruimte te zien, maar een verschijnsel als dit is zeker de moeite waard om op te letten.” -
Onderzoek op basis van plukjes haar levert nieuwe inzichten over dood Beethoven
Ludwig van Beethoven had volgens onderzoekers die zijn dna hebben doorgelicht een genetische aanleg voor leveraandoeningen. De wereldberoemde Duitse componist (1770-1827) leed vermoedelijk in de laatste maanden voor zijn dood ook aan een infectie met het hepatitis B-virus. -
29
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM17
Microsoft integreert ChatGPT in eigen zoekmachine: ouderwets googelen snel verleden tijd?
De lancering van ChatGPT zet ook de wereld van zoekopdrachten op internet op zijn kop. Microsoft integreert de kunstmatig intelligente chatbot in zijn eigen zoekmachine Bing, zo maakte het dinsdagavond bekend. Bij Google, nu nog de absolute marktleider, rinkelen de alarmbellen.