Volledig scherm
Een van de gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling 'Toetanchamon - zijn graf en zijn schatten' in 2012 in Amsterdam. Op basis van schetsen, aantekeningen en foto's zijn drie grafkamers van de farao nagebouwd. © anp

Dolk Toetanchamon van buitenaards materiaal

Een dolk die in de tombe van koning Toetanchamon is gevonden, blijkt gemaakt met ijzer afkomstig uit een meteoriet. Onderzoekers die het metaalmengsel van het voorwerp analyseerden zeggen dat het ,,zeer sterk een buitenaardse oorsprong suggereert'', meldde The Guardian vandaag.

Volledig scherm
De dolk.
Volledig scherm
De pijl wijst naar de dolk in de tombe van Toetanchamon.

De archeoloog Howard Carter vond in 1925 twee dolken, een van ijzer en een met een lemmet van goud, in het omhulsel van de tienerkoning, die meer dan 3300 jaar geleden werd gemummificeerd. Het ijzeren lemmet, met een gouden greep, werd gevonden op de dij van de farao. De dolk heeft de onderzoekers sinds de ontdekking door Carter verbaasd; de dolk was niet verroest en het delven van ijzer was geen algemeen gebruik in de tijd van de farao. 

Vergelijkbaar
Italiaanse en Egyptische onderzoekers analyseerden het metaal met een spectrometer om de chemische samenstelling te bepalen, en vonden een hoog nikkelgehalte en kobalt. Zij vergeleken de samenstelling met bekende meteorieten binnen 2000 kilometer rond de Rode Zeekust van Egypte, en vonden vergelijkbare samenstellingen in een meteoriet.

Die meteoriet, genaamd Kharga, was gevonden op 240 kilometer ten westen van Alexandrië, in de havenstad van Mersa Matruh. In de tijd van Alexander de Grote, in de vierde eeuw voor Christus, was die stad bekend onder de naam Amunia.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Meteoritic.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement