Volledig scherm
Een chirurgisch team tijdens een niertransplantatie.

Donornier werkt beter door nieuwe techniek in Erasmus MC

Een nieuwe techniek zorgt ervoor dat donornieren beter werken na transplantatie. Dit is goed nieuws voor oudere nierpatiënten.

In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een nier getransplanteerd die vooraf werd gespoeld met een warme vloeistof. En met succes. Voorheen lag een oudere donorpatiënt na de transplantatie nog wekenlang aan een dialyseapparaat. Nu kon hij direct naar huis en voelde zich energiek.

De onderzoekers gebruikten een vloeistof van 37 graden, om de normale omgeving van de nier zoveel mogelijk na te bootsen. Ze spoelden het donororgaan twee uur lang met een mengsel van bloed, medicijnen en voedingsstoffen, voordat het naar de ontvanger ging.

De nieuwe spoeling zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de nier worden verwijderd en dat de energievoorraad van de cellen in de nier een oppepper krijgt. Eerder onderzoek in Engeland liet goede resultaten zien. Het Rotterdamse ziekenhuis volgt nu met een verkennende studie onder tien oudere patiënten.

Middagdutje

Quote

De patiënt is veel energieker, hoeft geen middagdut­je meer te doen en heeft geen last meer van koude handen en voeten. Het verschil is groot

Robert Minnee, transplantatiechirurg

Al jaren wordt onderzoek gedaan naar methoden om de kwaliteit van oudere donornieren te verbeteren. Nu worden ze nog gespoeld met een koude vloeistof met medicatie. Maar die werkt onvoldoende, zegt transplantatiechirurg Robert Minnee van het Erasmus MC. Na een jaar is bij tweederde van de oude patiënten de nierfunctie minder dan 30 procent. Bij de patiënt die onlangs een donornier kreeg met de nieuwe, warme techniek is dat nu al 45 procent. ,,De patiënt is veel energieker, hoeft geen middagdutje meer te doen en heeft geen last meer van koude handen en voeten. Het verschil is groot.” Het Erasmus MC verwacht jaarlijks zo'n twintig oudere patiënten op deze manier te helpen.

Het onderzoek richt zich specifiek op ouderen boven de 65 jaar, aangezien bij hen de nood het hoogst is. Door de vergrijzing komt niertransplantatie bij senioren steeds vaker voor. 65plussers komen weliswaar sneller in aanmerking voor een donornier via een speciaal Europees programma dat oudere ontvangers koppelt aan de nieren van overleden 65plussers, maar deze organen werken minder goed dan die van jongeren en lopen eerder schade op tijdens de transplantatie.

Net wat frisser

Nu wordt de donornier via een pomp twee uur lang gespoeld met de warme vloeistof. Minnee hoopt - bij goede onderzoeksresultaten - dat proces in de toekomst te kunnen rekken naar twee à drie dagen,  zodat arts en patiënt niet halsoverkop ’s nachts naar het ziekenhuis moeten wanneer een donornier van een overleden patiënt zich aandient. ,,Dan kan je patiënt beter voorbereiden op zijn transplantatie en hoeft de arts niet meer ’s nachts te opereren. Overdag is de arts toch net wat frisser."

Ook levert het meer tijd op om de donornier goed te beoordelen.  ,,Nieren die op papier slecht zijn voor transplantatie, worden nu afgewezen. Soms onterecht. Door een betere beoordeling maken we meer transplantaties mogelijk."