Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar & Sixma

‘Een kind minder heeft meer effect op het klimaat dan een leven lang vegetarisch eten’

Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag deelt Pieter enkele demografische theorieën naar aanleiding van de Fluitsma & Van Tijn-hit ‘15 miljoen mensen’.

Laatst was ik in een karaokebar. Na de eeuwige succesnummers van de Spice Girls, Hazes en Nico Haak verrasten twee mollige corpsknapen mij door 15 miljoen mensen aan te vragen bij dj Johan. Ze waren op dit late tijdstip kennelijk nog zo bij de pinken, dat ze de tekst uit 1996 feilloos aanpasten naar de actualiteit: niet 15, maar 17 miljoen mensen. In 23 jaar zijn er 2 miljoen mensen bijgekomen! Een groei van 13 procent op datzelfde kleine stukje aarde. En nog steeds is er genoeg ruimte voor ons allemaal. Als u het niet met me eens bent, neemt u dan eens een kijkje in het winkelcentrum van Woerden, bij voorkeur op dinsdagochtend.

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.