Eerste bewoners Australië met meer dan gedacht
De eerste bewoners van Australië kwamen vijftigduizend jaar geleden waarschijnlijk met minstens duizend aan op het eiland. Eerder werd aangenomen dat aanvankelijk veel minder mensen de weg naar Australië vonden. De nieuwe bevindingen werden woensdag gepubliceerd en werpen een nieuw licht op de geschiedenis van de Aboriginals.
Tot dusver werd aangenomen dat de prehistorische vestiging in Australië min of meer toevallig tot stand kwam nadat minder dan honderdvijftig mensen het vaste land van het continent bereikte. De onderzoekers denken nu dat de groep die als eerste het vasteland van Australië bereikte duizend tot tweeduizend mensen groot was.
Die conclusie zou erop kunnen wijzen dat de migratie van de groep niet toevallig was, maar dat ze bewust migreerden. De onderzoekers kwam tot deze conclusie na analyse van de koolstofdateringen van bijna vijfduizend archeologische vondsten.
Bloei
De onderzoekers vonden verder het antwoord op de vraag wanneer de populatie het hardst groeide. Dat was eerder onderwerp van debat onder wetenschappers. Uit de resultaten van dit nieuwe onderzoek blijkt dat tot ongeveer twaalfduizend jaar geleden de populatie klein maar stabiel was, met uitzondering van de ijstijd. In de ijstijd (ongeveer twintigduizend jaar geleden) daalde de populatie met 60 procent. Daarna groeide de populatie langzaam in drie aparte periodes langzaam maar gestaag tot ongeveer 1,2 miljoen in 1788, toen de Europeanen Australië ontdekten.
De gegevens van de onderzoekers laten ook een daling van 8 procent in de populatie zien in de tijd dat de Europeanen voor het eerst Australië bereiken. Volgens de onderzoekers komt dat overeen met historische observaties, die stellen dat de impact van de kinderpokken ongeveer zo groot was.
Methode
De gebruikte analyse van koolstofdateringen om schattingen te doen over populaties in het verleden wordt door steeds meer wetenschappers omarmd. 'Dit is de eerste keer dat een dergelijke set van gegevens gebruikt wordt voor de reconstructie van pre-Europese migratie. Een enorme stap voorwaarts', zegt archeoloog Sean Ulm van de James Cook Universiteit in Cairns tegen Nature.
Maar er is ook kritiek. Peter White, archeoloog aan de Universiteit van Sydney, laat aan Nature weten dat hij vindt dat de kwantiteit en locatie van de gevonden archeologische voorwerpen weinig van doen hebben met de menselijke activiteit en dus als voorspeller voor de populatiegrootte niet voldoen. Hij wijst erop dat de meeste archeologische gegevens van de onderzoekers uit het oosten van Australië komt. Niet omdat daar meer mensen leefden, maar omdat daar meer archeologen wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappers verjongen huidcellen: van 53 naar 23 jaar dankzij doorbraak in Cambridge
Een doorbraak in de wetenschap: het is onderzoekers gelukt huidcellen met dertig jaar te verjongen. Dankzij die prestatie kunnen we straks weleens veel gezonder oud worden. -
Kankervaccin lijkt volgens artsen werkzaam bij honden
Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen althans artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld. Ze hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMWetenschap
‘Medicijn tegen alzheimer is er niet, dat ben je zelf’
Frans Verhey (66) stopt als hoogleraar Ouderen- en Neuropsychiatrie, maar blijft via het Alzheimer Centrum Limburg zijn missie uitdragen. ,,Mensen met dementie moeten we kwaliteit van leven bieden.’’ -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUM
Breinbrekers bij kindervoorstelling van de Universiteit Utrecht: ‘Kinderen lijken op wetenschappers’
Zijn dieren slimmer dan mensen? Dat is één van de vragen die de Universiteit Utrecht beantwoordt in de voorstelling Operatie Breinbreker. Daarin vertellen wetenschappers van alles over de onderwerpen waarover zij dagelijks hun ‘breinen breken’. 30 april vindt de tweede editie plaats in Tivoli Vredenburg. Vier vragen aan Lieke Dekker, Programmamaker bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMWetenschap
Dit zijn dé wetenschapstalenten van de toekomst
Wie zijn in ons land de onderzoekers van de toekomst? New Scientist vroeg aan gelauwerde wetenschappers om talenten te kiezen die in hun ogen een belangrijke rol gaan vervullen.