Volledig scherm
© REUTERS

'Eerste reis naar Mars in 2022'

De eerste reis naar Mars voor de mensheid lijkt er nu echt te gaan komen. SpaceX ontwikkelt een raket waarmee gegadigden naar de planeet worden gevlogen. Een enkeltje moet 200.000 dollar kosten. Dat onthulde eigenaar van het bedrijf en miljardair Elon Musk.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© epa

In de raket van Musk passen 100 passagiers en de eerste vlucht zal vertrekken in 2022. Over 46 tot 106 jaar moet het populatiedoel van 1 miljoen inwoners op de rode planeet zijn bereikt. Daarvoor zijn alleen grote groepen vrijwilligers te vinden als het niet te duur is, zei Musk, die ook aan de wieg stond van ondernemingen als PayPal en Tesla.

Musk streeft ernaar de kosten voor een enkeltje laag te houden, anders zullen mensen er nooit heen willen. ,,Je kunt geen beschaving creeëren met een ticketprijs van 10 miljard euro per persoon. Ons doel is om het vergelijkbaar te houden met de kosten van een gemiddelde woning in de Verenigde Staten, ongeveer 200.000 dollar."

Mars ligt ongeveer 225 miljoen kilometer bij de aarde vandaan. De mens heeft nog nooit voet op de planeet gezet, maar daar moet in de nabije toekomst dus verandering in komen. Musk zei tijdens de conferentie vanavond niet wat de speciale raketten kosten, maar wel dat er wordt samengewerkt met NASA en de Amerikaanse overheid.

2024
De eerste onbemande vlucht van de draagraket staat gepland in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren, wanneer de planeet gunstig staat ten opzichte van de aarde. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.

SpaceX gaf vandaag een video vrij met beelden hoe een reis naar Mars in zijn werk zou gaan. Een draagraket zou een passagierscabine in een baan om de aarde brengen, schreef de Washington Post. De raket zou terug naar de aarde keren om brandstof op te halen voor de capsule, die vervolgens op weg moet gaan naar Mars.

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.