'EHBO-mieren' verzorgen gewonde soortgenoten na gevecht

teamspelersDat mieren echte teamspelers zijn, is al langer bekend. Wetenschappers van de universiteit van Würzburg hebben nu een bijzondere ontdekking gedaan: wanneer mieren gewond zijn, verzorgen soortgenoten hun wonden en dragen ze vervolgens terug naar het nest. ,,Het is uniek dat dit in het dierenrijk gebeurt", aldus wetenschapper Erik Frank tegenover The Guardian.

De strijd is voorbij. Winnaars keren grotendeels huiswaarts, terwijl anderen de gewonden verzorgen en weer terug naar het kamp brengen. Het klinkt als een oorlogstafereel, maar ook bij de Matabele-mier is het een gebruikelijk ritueel. 

Wetenschappers die de insecten bestudeerden, ontdekten vorig jaar al dat gewonde mieren werden opgetild en naar huis werden gebracht. Nu komt daar nog een schepje bovenop. De wonden van de beestjes worden ter plaatse verzorgd. 

Volledig scherm
Een gewonde mier wordt verzorgd door een soortgenoot © YouTube - Science Magazine

Hoe dat precies werkt is nog niet geheel duidelijk. De mieren gebruiken hun speeksel om de verwonding schoon te maken. Vermoedelijk bevat dit goedje antimicrobiële stoffen om een ontsteking te voorkomen. Volgens de onderzoekers kan het echter ook zijn dat slechts het vuil uit het wondje wordt gehaald. ,, We zien echter wel dat tachtig procent van de mieren die niet behandeld wordt, binnen 24 uur overlijden. Mieren die zich een uur lang laten verzorgen, overleven wel."

Overigens worden niet alle gewonden verzorgd. Mieren die zo zwaar gewond zijn dat ze niet meer van waarde kunnen zijn voor de kolonie, worden achtergelaten. ,,Het fascinerende aan een mierenkolonie is dat ze zeer complex en verfijnd gedrag vertonen, zonder dat ze een bewustzijn hebben."

  1. Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee
    Video

    Hobbydui­ker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

    Hij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen.