Volledig scherm
De supermaan boven Whitby, Engeland. © AP

Enige supermaan van dit jaar vanavond te zien

UpdateZie de maan schijnt door de bomen: er lijkt geen gepaster moment te zijn voor een supermaan dan zo vlak voor Sinterklaas. Vanavond laat de enige supermaan van dit jaar zich toevalligerwijs dan ook zien. Het exemplaar is wel een stuk kleiner dan de supermaan van vorig jaar.

Een supermaan is te zien wanneer het volle maan is en de maan en de aarde dicht bij elkaar staan. Daardoor lijkt de maan groter en feller. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst én laatst in de nacht van zondag op maandag.

Wie de supermaan wil zien, hoeft er dit keer niet extra lang voor op te blijven. Vlak na zonsondergang, om 16.46 uur is hij op zijn grootst. De rest van de avond zal hij nog steeds groter lijken dan gebruikelijk. Bewolking gooit wellicht wel wat roet in het eten: volgens Weerplaza is het zowel vanavond als vannacht wisselend bewolkt, waardoor wolken het zicht op de maan zullen verstoren. Op diverse plekken in de wereld is de maan echter wel goed zichtbaar, zo blijkt uit de foto's die momenteel binnenstromen.

Volledig scherm
De supermaan boven de Tafelberg in Zuid-Afrika. © EPA
Volledig scherm
De supermaan in Rome. © EPA

Grootste supermaan

De supermaan van vanavond valt overigens in het niet bij die van november vorig jaar. De maan stond toen het dichtst bij de aarde ooit en was daardoor de grootste van de eeuw. Omdat het toen vrij bewolkt was, was die echter slecht zichtbaar.

Mocht ook de supermaan van vanavond in het water vallen, dan komen er in januari volgend jaar alweer twee nieuwe kansen. Ook op 2 en 31 januari zal de maan er groter uitzien dan gebruikelijk.

Volledig scherm
Een foto vanuit Hongkong. © AFP
Volledig scherm
De supermaan boven een snelweg in Yangon. © AFP
Volledig scherm
Bezoekers van de kermis in Tokyo hebben vanuit het reuzenrad goed zicht op de supermaan. © EPA