Volledig scherm
Een impressie van een huis op Mars. © Mars One

Enkeltje Mars: ruim 78.000 aanmeldingen in twee weken

In slechts twee weken tijd hebben al meer dan 78.000 mensen zich aangemeld om mee te doen aan het Mars One-selectieprogramma. Dat laat het Nederlandse bedrijf in een persbericht weten.

Volledig scherm
© Mars One

Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One: 'Met 78.000 aanmeldingen in twee weken tijd is dit de gewildste baan in de geschiedenis. We liggen precies op schema om onze doelstelling van een half miljoen aanmeldingen te bereiken.'

Talentenjacht
In 2023 wil Mars One een kolonie op de Rode Planeet vestigen. De selectie van deelnemers zal vanaf het begin in beeld te volgen zijn, in de vorm van een soort talentenjacht. De uiteindelijk geselecteerde Marspioniers zullen 24 uur per dag gevolgd worden. De pioniers zullen niet meer terugkeren naar aarde. Technisch gezien is het namelijk niet mogelijk om op Mars een raketbasis te bouwen, wat noodzakelijk is om los te komen van de planeet.

Mars One heeft uit 120 verschillende landen aanmeldingen ontvangen. De meeste aanmeldingen kwamen uit de Verenigde Staten (17.324), China (10.241) en het Verenigd Koninkrijk (3.581).

'De kandidaten komen uit een zeer breed scala aan persoonlijkheden, beroepen en leeftijden', vertelt Norbert Kraft, de medische chef van de missie. 'We zijn niet naar één specifieke achtergrond op zoek. We zoeken de meest betrokken, creatieve, veerkrachtige en gemotiveerde sollicitanten.'

Aanmeldingsvideo
Sollicitanten moeten in een filmpje van een minuut uitleggen waarom zij geschikt zijn voor een enkeltje Mars. Veel van de kandidaten hebben hun video ook op de website van Mars One geplaatst.

De selectieprocedure bestaat uit vier rondes en komt in 2014 tot een eind. Vanaf dan zal Mars One 28 tot 40 kandidaten in dienst nemen en ongeveer zeven jaar trainen. Het publiek zal uiteindelijk bepalen wie er naar Mars gaan.

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 31 augustus aanmelden.

Volledig scherm
© Mars One
  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.