Volledig scherm
Infraroodbeeld van Titan, de maan van Saturnus. © AP

Enorme stofstorm gezien op maan van Saturnus

Op Titan, een van de manen van Saturnus, zijn enorme stofstormen gezien. Die waren tot nu toe alleen maar waargenomen op de aarde en op Mars.

De stofstormen komen waarschijnlijk voort uit duinen op de evenaar van Titan. Als de deeltjes groot genoeg zijn, komen ze weer neer. Sommige stormen verdwijnen na een uur of elf weer, maar er zijn ook stormen die vijf weken aanhouden, aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De stormen zijn ontdekt door de ruimtesonde Cassini. Die verging vorig jaar op Saturnus, maar verzamelde in zijn bestaan zo veel informatie dat wetenschappers nog steeds bezig zijn om de berg gegevens uit te pluizen.

Christiaan Huygens

Titan, ontdekt in 1655 door Christiaan Huygens, is op dit moment de enige plek buiten de aarde waarvan zeker is dat er vloeistoffen aan het oppervlak staan. Daarom zijn er misschien sporen van buitenaards leven te vinden in de vorm van minieme organismen. Het enige verschil is dat het bij Titan niet gaat om water, maar om vloeibaar methaan. Ook is het de enige maan in ons zonnestelsel met een atmosfeer. De Europese verkenner Huygens landde in 2005 op Titan.

ESA on Twitter

Duststorm spotted on #Saturn's moon #Titan by @CassiniSaturn for the first time, making it the third body in the Solar System (besides Earth and Mars) where these phenomena have been observed. Read more: https://t.co/5x6NMpDWAs https://t.co/DmqGBrpodA