Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Fors meer meldingen seksuele intimidatie op universiteiten

UpdateHet aantal meldingen van seksuele intimidatie op universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Dat meldt EenVandaag op basis van opgevraagde cijfers.

In 2018 werden zeker 101 meldingen gedaan bij de vertrouwenspersoon. Dat zijn er een stuk meer dan in 2016 (52) en 2017 (72). De Universiteit van Amsterdam is ‘koploper’ met 22 meldingen. De meldingen variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Zo’n 60 procent van de meldingen wordt gedaan door studenten, de rest door medewerkers.

Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond zegt tegen EenVandaag geschokt te zijn door de cijfers: ,,Het is schandalig dat we niet in staat zijn een veilige leer- en werkomgeving in het onderwijs te bieden. Deze cijfers onderstrepen opnieuw het belang om meer geld te besteden aan sociale veiligheid in het hoger onderwijs.’’

Onduidelijke meldprocedures

De LSVb deed ook zelf een inventarisatie van meldprocedures na seksuele intimidatie. Die bleken in veel gevallen te onduidelijk. De organisatie heeft van 54 universiteiten en hogescholen bekeken welke informatie ze geven. Van de hogescholen heeft 41 procent niets op de website staan over het melden van grensoverschrijdend gedrag, bij 16 procent van de universiteiten ontbreekt zulke informatie ook. Volgens de LSVb wordt ook vrijwel nooit de volledige procedure uitgelegd, terwijl dat wel belangrijk is voor studenten die melding willen doen van misstanden.

,,Studenten die een melding maken bevinden zich in een ongelooflijk kwetsbare positie. Meldingen gaan bijvoorbeeld over docenten die hun papers nog moeten beoordelen. Het is van het grootste belang dat die procedures veilig en betrouwbaar zijn”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten.

Lees ook: Slachtoffer seksueel geweld protesteert: ‘Hij moet geschorst worden’ (Premium).

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.