Volledig scherm
Het skelet van T-Rex ‘Trix’ in Naturalis in Leiden © EPA

Fossielen steeds duurder door populariteit; wetenschap staat buitenspel

Er moet een wereldwijd verbod komen op de verkoop van gewervelde fossielen. Dat stellen vooraanstaande Amerikaanse paleontologen. Door de populariteit van onder andere dinosaurusfossielen bij rijke privéverzamelaars wordt de prijs zo opgedreven dat musea en wetenschappers steeds vaker achter het net vissen.

Flink wat spaargeld over en fan van dinosaurussen? Voor zo’n 150.000 euro koop je een schedel van een triceratops. Nog meer te besteden? Een diplodocus kost je tussen de 500.000 en de 1.000.000 euro. De prijzen van fossielen van gewervelde dieren lopen de laatste jaren enorm op. Vorig jaar werd nog het ei van een olifantsvogel geveild voor 115.000 euro. Ten opzichte van tien jaar terug is dat het vijfvoudige. 

Deze prijstoename komt door de toegenomen populariteit onder privéverzamelaars. Zo staan onder andere acteurs Leonardo DiCaprio, Russel Crowe en Nicolas Cage bekend als fervent verzamelaars. Laatstgenoemde had lange tijd een dinosaurusschedel van 67 miljoen jaar oud in zijn bezit, maar moest deze afstaan nadat bleek dat de schedel illegaal de Verenigde Staten in was gesmokkeld.  Het is een van de gevolgen van de commercialisering van de fossielenmarkt; een groter winstoogmerk leidt tot een toename van corruptie.

Wetenschappelijke waarde

De prijsontwikkeling baart wetenschappers grote zorgen. Musea en wetenschap kunnen de prijsstijging niet bijbenen en dus komen er geen nieuwe objecten voor onderzoek of tentoonstelling meer binnen. ,,Wanneer een soort verdwijnt in een privécollectie gaat er altijd informatie verloren voor de wetenschap”, zegt evolutie-expert Jerry Smith tegen The Guardian

Catherine Badgley, voormalig president van de Amerikaanse Vereniging van Gewervelde Paleontologie, heeft dan ook een duidelijke boodschap: ,,Verzamelen is oké, maar blijf van unieke vondsten en soorten af.”