Volledig scherm
Het dagelijkse kommetje muesli is wellicht wat minder gezond dan gedacht © thinkstock

Frans onderzoek: muesli zit vol pesticiden

Het kommetje muesli dat veel Nederlanders 's ochtends naar binnen werken, is een stuk minder gezond kunnen zijn dan we denken. Volgens onderzoek van een Franse milieuorganisatie zitten veel mueslisoorten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen.

Quote

Het is abnormaal om de dag te beginnen met een cocktail van hormoonver­sto­ren­de stoffen die bovendien effect kunnen hebben op ongeboren baby's

François Veillerette

Het Franse Générations Futures onderzocht 20 verschillende soorten muesli die in Frankrijk in de supermarkt te koop zijn. Vier van die soorten zijn ook in Nederland te koop. Wat bleek: alle niet-biologische soorten bevatten bestrijdingsmiddelen. Bij de biologische varianten was dat niet het geval.

De hier verkrijgbare - en dus niet-biologische - All Bran Fruit 'n Fibre van het Amerikaanse Kelloggs en Muesli de Luxe (de Nederlandse variant van de in Frankrijk geteste '30% Fruits et Noix') van het Britse Jordans komen er het slechtst vanaf met beide 10 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. In Kelloggs Country Store telden de onderzoekers er negen. Jordans Country Crisp bevat er zes. Met een gemiddelde van 0,35 milligram pesticide per kilo komt de All Bran Fruit 'n Fibre wat betreft de Nederlandse markt als slechtste uit de bus.

Cocktail
Bij een dosering van 50 tot 100 gram van de betreffende muesli per dag, zou het gevaar voor de gezondheid verwaarloosbaar moeten zijn volgens de onderzoekers. Maar met een gemiddeld aangetroffen concentratie bestrijdingsmiddelen die 354 keer zo hoog is als de maximaal toegestane hoeveelheid in drinkwater, moeten we ons volgens hen op z'n minst zorgen maken.

,,We zeggen niet dat mensen ziek zullen worden door het eten van muesli, maar wel dat het abnormaal is om de dag te beginnen met een cocktail van hormoonverstorende stoffen die bovendien effect kunnen hebben op ongeboren baby's", laat François Veillerette van Générations Futures weten aan de Franse krant Le Parisien. ,,Om granen die bewaard worden in silo's of containers te beschermen, worden ontbijtgranen vaak bestuifd met insecticiden", verklaart hij de vondst. 

Wetgeving
De Europese Commissie presenteerde in juni al twee wetsontwerpen om het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Alleen stoffen met een verwaarloosbaar risico zouden volgens die ontwerpen nog gebruikt mogen worden. Momenteel verschilt de wetgeving per land, waardoor het voor consumenten onduidelijk is welke stoffen zij kunnen aantreffen in producten van internationaal verkrijgbare merken. Het is nog onduidelijk wanneer er over de wetsontwerpen gesproken gaat worden.

Kelloggs laat in een reactie weten strenge controles te kennen. ,,We hebben strikte controles op al onze grondstoffen en we werken samen met onze leveranciers, inclusief analyses, om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de Europese wetgeving rond pesticiden", aldus woordvoerster Sophie Ponet. ,,Wat betreft dit onderzoek hebben we meer gedetailleerde informatie nodig voordat we er meer over kunnen zeggen." Jordans kon tot nu toe niet reageren op de resultaten van het onderzoek.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft aan dat de gevonden stoffen geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren. ,,We hebben het onderzoek bekeken en daarbij geen ernstige overschrijdingen gevonden. Er zijn geen hoge waardes gevonden en dus is er geen gevaar voor de volksgezondheid", aldus woordvoerder Tjitte Mastenbroek. De instantie zegt de afgelopen jaren geen onderzoek te hebben gedaan naar ontbijtgranen, maar wel naar gewone granen. ,,Ook daarbij hebben we geen overschrijdingen gevonden."

De onderzochte muesli die in Nederland verkrijgbaar is:

Bestrijdingsmiddelen in muesli

Soort Aantal pesticiden Waarvan hormoonverstorend Mg per kilo
Kelloggs All Bran Fruit 10 6 0,35
Jordans Muesli de Luxe 10 6 0,263
Kelloggs Country Store 9 5 0,186
Jordans Country Crisp 6 3 0,098