Volledig scherm
© ANP

Franse onderzoekers leren apen 'spellen'

Franse onderzoekers zijn erin geslaagd bavianen goed gespelde woorden te leren onderscheiden van foutief gespelde. Het spreken van een taal lijkt daardoor niet noodzakelijk om hem te kunnen lezen.

De apen kregen in hoog tempo vierletterige Engelse woorden te zien op een 'touchscreen'. Op het aanraakscherm moesten de dieren aangeven of de woorden correct, of foutief, gespeld waren. Bij elk goed antwoord ontvingen de bavianen een kleine beloning. Elke aap ondernam ongeveer 50.000 pogingen.

Bij aanvang kregen de dieren vaker juist gespelde woorden te zien. 'Al na een paar dagen konden ze van sterk op elkaar lijkende woordvormen 'zeggen' welke juist gespeld waren', zeggen onderzoekers Jonathan Grainger en Joël Fagot in het blad Science. De beste leerling van het bavianenklasje, Dan, kon na anderhalve maand zo'n 300 woorden herkennen van de 8000 correct gespelde woorden die hij te zien kreeg.

Toen de bavianen de spelling van een tiental woorden kende, namen ze ook het verschil tussen goed en verkeerd gespelde woorden waar, zonder deze al eerder gezien te hebben. 'Dat toont aan dat ze ook de bestaande en niet-bestaande lettervolgordes hebben aangeleerd', zeggen de wetenschappers.

Hoe minder een vorm lijkt op een bestaand woord, hoe vaker de bavianen 'beseffen' dat die vorm niet correct is. Ook bij de mens is dat het geval. De onderzoekers concluderen dat lezen eerder een visuele ontleding is dan het, op basis van de taal, lettergreep voor lettergreep, behandelen van woorden.