Volledig scherm
Dokter Lantieri laat de verschillende fases van de gezichtstransplantatie zien. © AFP

Fransman krijgt voor tweede keer een nieuw gezicht

Een Franse chirurg heeft onlangs een tweede gezichtstransplantatie uitgevoerd op dezelfde patiënt. De patiënt maakt het goed met zijn derde gezicht.

Dr. Laurent Lantieri van het Georges Pompidou Ziekenhuis in Parijs transplanteerde in 2010 voor het eerst een nieuw gezicht op Jerome Hamon die toen in de dertig was. Maar Hamon werd ziek in 2015 en de medicijnen die hij toen gebruikte, hadden een slecht effect op de anti-afstotingsmiddelen die hij slikte voor zijn gezichtstransplantatie. Artsen zeggen dat het, net als bij andere orgaantransplantaties, niet ongewoon is dat sommige gelaatstransplantaties moeten worden vervangen.

'Wandelende dode'

Het weefsel in Hamons nieuwe gezicht begon af te sterven. Afgelopen november leidden de complicaties ertoe dat Lantieri het getransplanteerde gezicht moest verwijderen. Hamon zat toen zonder gezicht. Dokter Lantieri beschreef zijn uiterlijk als ‘een wandelende dode’. Hij had geen oogleden, geen oren en kon niet spreken of eten. Daarbij had de man moeite met horen. Doordat hij geen huid had, maakten artsen zich zorgen over infecties.

In januari vond een tweede transplantatie plaats. De dokters waren bezorgd dat het nieuwe gezicht afgestoten zou worden. Volgens Lantieri herstelt Hamon nu goed. ,,Voor iemand die dit heeft meegemaakt, vergelijkbaar met het overleven van een kernoorlog, gaat het prima.” Op de Franse televisie kon de man dinsdag zelfs alweer grapjes maken: ,,Ik ben 43, de donor was 22. Dus ik ben ineens zeker 20 jaar jonger geworden.”