Volledig scherm
© Thinkstock

Gel als nieuw anticonceptiemiddel voor mannen: één keer per dag smeren op schouders en armen

Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met het testen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen. Het gaat om een hormonale gel die dagelijks op de schouders en armen aangebracht moet worden en de spermaproductie verlaagt, zonder dat het effect heeft op het libido.

,,Deze gel zou het eerste specifiek op mannen gerichte anticonceptiemiddel zijn sinds de introductie van het condoom”, zegt Diana Blithe, hoofd van het anticonceptieprogramma van het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development. ,,We hopen dat het een acceptabele vorm van anticonceptie wordt die stellen graag zullen gebruiken.”

De gel zal binnenkort voor het eerst worden uitgetest op 420 stellen. De gel bevat twee types hormonen die bij dagelijks gebruik de spermaproductie stilleggen. Progestageen legt de natuurlijke aanmaak van testosteron stil waardoor ook de zaadproductie stopt. Een kunstmatige versie van testosteron die ook in de gel zit zorgt ervoor dat het libido bij de man op peil blijft. 

Vergeet

Wanneer gestopt wordt met het gebruik van de gel, komt de spermaproductie zonder bijwerkingen na een aantal dagen weer op gang. Als de man eenmaal steriel is, is het niet erg als hij een keer vergeet te smeren. Pas als er 72 uur niet is gesmeerd duiken de eerste zaadcellen weer op. Doordat de hormonen via de huid opgenomen worden is de afgifte veel geleidelijker dan met een pil wat de werking ten goede moet komen.

De zoektocht naar een werkend anticonceptiemiddel voor mannen is al decennia oud. Tot dusver zonder betrouwbaar resultaat. Het is veel lastiger om de tientallen miljoenen zaadcellen die een man dagelijks aanmaakt te beteugelen dan bij de vrouw één eicel per maand. 

Baby's

Hoe betrouwbaar de gel zal zijn is nog niet bekend. Een van de voorwaarde voor deelname aan de proef is dat een eventuele zwangerschap geen bezwaar is. Naar verwachting moet een man de gel na het douchen wekenlang smeren voordat de spermaproductie nihil is.  In 2021 is de proef ten einde. Dan worden de bijwerkingen in kaart gebracht en het aantal baby's geteld.  

Behalve het gebruik van een condoom hebben mannen nu alleen nog sterilisatie als (onomkeerbare) optie om er zeker van te zijn dat ze geen vrouw zwanger maken. 

Bekijk hieronder wat jongeren als oplossing zien bij gebrek aan de anticonceptiepil: