Volledig scherm
© AFP

Google Glass kun je vanaf nu besturen met je gedachten

Toestellen kunnen besturen met je gedachten: het klinkt als toekomstmuziek. Daar komt vandaag dankzij het Britse bedrijf This Place verandering in. Vanaf nu kun je foto's maken van wat je ziet én ze meteen op Twitter zetten, gewoon door eraan te denken.

Google Glass, dat eigenlijk een smartphone in de vorm van een bril is, wordt normaal bestuurd door een stem of via aanraking. De NeuroSky EEG biosensor is een hoofdband die de elektronische activiteit in de buurt van je schedel opmeet. De twee toestellen worden verbonden door een draadloze Bluetooth-verbinding. MindRDR is de app die de twee met elkaar verbindt.

De hoofdband kan vier soorten hersenactiviteit onderscheiden, twee daarvan (concentratie en relaxatie) worden door MindRDR gebruikt om foto's te nemen en ze op Twitter te zetten. In praktijk wil dat zeggen dat je een foto kunt maken door ergens heel geconcentreerd naar te staren. Daarna heb je als gebruiker de optie om de foto te delen, of om terug te keren naar de cameramodus. Dit filmpje toont hoe het werkt.

Democratisch geprijsd, maar enkele neveneffecten
Een van de neveneffecten is dat je zo geconcentreerd kunt zijn, dat je om de paar seconden onbedoeld foto's neemt en tweet. Ook kan je bril per ongeluk oververhit geraken. In dat geval moet je hem 'gewoon' een paar minuten naast een airco (of ventilator) houden om af te koelen.

Ben Aldred, één van de directeurs van This Place, laat weten dat het bedrijf onderzoekt hoe ze 'draagbare apparaten zoals Glass toegankelijk kunnen maken voor een zo breed mogelijk publiek'. Het toestel is al op de markt, maar ondanks zijn relatief lage prijs van 89 euro, kan niet iedereen er eentje bemachtigen. Het eerste probleem is dat het alleen via Google Play in het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen is. Het tweede, minder gemakkelijk te omzeilen probleem, is dat je eerst een Google Glass nodig hebt. Daar hangt een iets minder budgetvriendelijk prijskaartje van 1.260 euro aan vast.

Medische wereld
Naast trendsetters kan deze uitvinding op termijn wellicht ook de medische wereld bekoren. Deze soort telekinese is namelijk interessant voor mensen met het locked-in-syndroom. Die bevinden zich in een soort pseudocoma doordat alle communicatiemogelijkheden zijn weggevallen: ze kunnen geluiden waarnemen maar zelf niet communiceren, of enkel door met hun ogen te knipperen. Door zich te concentreren, zouden ze op die manier misschien wel kunnen communiceren.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.