Volledig scherm
© anp

Groene thee laat mensen met Down beter leren

Een stofje uit groene thee heeft een positieve invloed op het leervermogen van mensen met het syndroom van Down. Dat melden Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology.

Quote

Misschien zijn we over vijf jaar wel zo ver dat iedereen met het syndroom van Down hier zijn voordeel uit kan halen.

Gert de Graaf, wetenschappelijk medewerkter Stichting Down Syndrooom

In het onderzoek van de wetenschappers volgden twee groepen hetzelfde lesprogramma. De ene groep kreeg het groene thee-extract, de andere een placebo. Op drie momenten in het programma was er een toetsmoment. De groep die groene thee kreeg, scoorde beter op onder andere het onthouden van patronen en woorden. Bovendien lijken de effecten blijvend.

Experts reageren enthousiast. David Nutt, hoofd Neuropsychofarmacologie van het Imperial College London, vindt het een spannende ontdekking. Zijn collega Marie-Claude Potier, Down-specialiste van het ICM in Parijs, noemt de resultaten een stap in de goede richting, maar zegt ook dat er nog extra onderzoek gedaan moet worden naar de veiligheid en effectiviteit van het middel. Mara Dierssen, een van de onderzoekers achter het Spaanse onderzoek, benadrukt daarnaast nog dat het groene thee-concentraat geen geneesmiddel is, maar een middel dat helpt bij het leren.

Meer onderzoek

Gert de Graaf, wetenschappelijk medewerker van Stichting Down Syndroom sluit zich bij zijn collega's aan. ,,Het is een zeer belangrijke ontdekking, de eerste keer dat dit resultaat gevonden wordt. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen. Er moet eerst meer onderzoek naar gedaan worden. Maar misschien zijn we over vijf jaar wel zo ver dat iedereen met het syndroom van Down hier zijn voordeel uit kan halen."

De Graaf hoopt ook op meer initiatief vanuit Nederland voor onderzoek op dit gebied. ,,Er wordt in Nederland vooral onderzoek gedaan naar het vroegtijdig opsporen van Down, maar er wordt relatief weinig geld gestopt in het zoeken naar middelen die mensen beter kunnen laten functioneren." Ook zegt de Graaf dat dergelijke middelen alleen effectief zijn in combinatie met goede ontwikkelingsmogelijkheden en onderwijs voor mensen met Down.

Het Syndroom van Down

Het Syndroom van Down is de meest voorkomende genetische vorm van een verstandelijke beperking. Het wordt veroorzaakt door een chromosoom dat in drievoud voorkomt in plaats van in tweevoud. Jaarlijks wordt 1 op de 1000 kinderen wereldwijd geboren met het syndroom.