Volledig scherm
De resten van vijf personen, waarschijnlijk twee vrouwen en drie kinderen, werden recentelijk gevonden bij opgravingen in Pompeii © EPA

‘Gruwelijke vondst’: archeologen vinden vijf gave skeletten in Pompeii

Archeologen hebben bij recente opgravingen in de door vulkaanas bedolven Italiaanse stad Pompeii vijf gave skeletten gevonden. De resten zijn van mensen die op de vlucht sloegen na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Christus. 

Volledig scherm
Ondanks plundering in de bedolven stad zijn de skeletten onaangeroerd © AP
Volledig scherm
Archeologen nemen aan de slachtoffers in een kleine ruimte schuilden voor de uitbarsting © AP

De directeur van de archeologische site van Pompeii, Massimo Osanna, zei vandaag tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat de skeletten, vermoedelijk twee vrouwen en drie kinderen, nog intact zijn, ondanks de plunderingen op de site eeuwen geleden.

Osana noemde het ‘een gruwelijke vondst, maar ook zeer belangrijk voor de geschiedenis’. De lichamen werden ontdekt in een huis met een houtskoolinscriptie waaruit volgens historici blijkt dat de dodelijke uitbarsting in oktober plaatsvond, twee maanden later dan eerder werd aangenomen.

De archeologen geloven dat de slachtoffers, die dikke kleding droegen die hen mogelijk moest beschermen tegen de asregen, schuilden in een kleine ruimte, waar ze ofwel werden verpletterd door een instortend dak of omkwamen in een hete aswolk.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.