Volledig scherm
Wetenschapper Stephen Hawking tijdens de opening van de internationale natuurkundewedstrijd PLANKCS. © anp

Hawking: Godsdeeltje kan het universum vernietigen

De wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking waarschuwt in zijn nieuwe boek voor het Higgsboson, het zogenaamde Godsdeeltje. Volgens hem kan het verkeerd behandelen van dit deeltje het universum in één klap laten verdwijnen, meldt Daily Express.

De voorspellingen deed de 72-jarige Hawking in de inleiding van zijn nieuwe boek Starmus, een verzameling presentaties van bekende wetenschappers en astronomen. Hawking schrijft in zijn boek dat hij ongerust is dat het Godsdeeltje onstabiel kan worden. Dit is volgens hem mogelijk bij gigantische hoge energieniveaus. Zodra dit gebeurt, kent het universum een vacuümverval en verdwijnt het met de snelheid van het licht. 'Dit kan elk moment gebeuren en we zouden het niet aan zien komen.'

Onwaarschijnlijk
Hawking vindt het niet erg waarschijnlijk dat dit scenario daadwerkelijk de toekomst van het universum is. 'Een deeltjesversneller die zo'n hoog energielevel kan bereiken zou groter moeten zijn dan onze aarde.' Toch vond hij de ontdekking te belangrijk om niet te vermelden.

Grote uitdaging
Het Godsdeeltje is in 2012 ontdekt door wetenschappers van CERN in Zwitserland. De ontdekking van het Higgsboson was één van de grootste uitdagingen van de afgelopen jaren. Het bestaan van het deeltje was noodzakelijk om theorieën over deeltjesfysica te bevestigen en kloppend te maken. Het Godsdeeltje heeft zijn naam te danken aan het feit dat het alle andere deeltjes hun massa geeft. Zonder Higgsboson zou er helemaal niets bestaan.