Volledig scherm
© Dr. Kenneth K. Hansraj, Surgical Technology International, Medical Daily

'Hele dag WhatsAppen leidt tot ernstige rugslijtage'

Door alleen al te WhatsAppen kan de druk op de rug toenemen tot zo'n  30 kilo. Door het hoofd in een bepaalde positie te houden bij het gebruik van de mobiele telefoon, wordt de rug en nek van een mens te veel belast. Dit kan leiden tot ernstige slijtage aan de rug en zelfs tot het moeten ondergaan van operaties. Dat blijkt uit een onderdoek dat in het magazine Surgical Technology International is gepubliceerd.

Het onderzoek heeft een nieuwe manier van denken in de medische sector bevestigd, waarbij er wordt geloofd dat vele moderne ontwikkelingen een negatief effect op het lichaam hebben, meldt Medical Daily. Het toilet, de bureaustoel en natuurlijk de mobiele telefoon zijn niet per se slecht, maar het menselijke lichaam heeft een bepaalde houding die niet gemaakt is voor het gebruik van deze producten.

,,Het verliezen van de natuurlijke kromming van de wervelkolom leidt tot toenemende spanning hierop'', schrijft Dr. Kenneth K. Hansraj, een spinale chirurg. ,,De ruggegraat is op zijn best als de oren op dezelfde hoogte zijn als de schouders en de schouderbladen zijn ingeschoven. Zonder deze afstelling wordt er extra druk gezet op de rug. Deze spanningen en extra druk kunnen leiden tot vroegtijdige slijtage, scheuren, degeneratie en mogelijke operaties.''

Toename van kilo's door kantelingen
In zijn studie heeft Hansraj berekend hoe zwaar bepaalde houdingen wegen op iemands rug. Bij een kanteling van nul graden is de druk gelijk aan het gewicht van het hoofd, ongeveer 5 tot 10 kilo. Zodra het hoofd 15 graden naar beneden is gekanteld, neemt het gewicht en de druk al toe. Het gewicht van het hoofd is dan ongeveer 12 kilo. Bij een kanteling van 30 graden weegt het hoofd al bijna 20 kilo. Als het hoofd zo'n 60 graden is gekanteld, neemt de druk op de rug toe tot zo'n 30 kilo.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”