Reuzenpanda in een boomstronk in Sichuan, China. Als de temperatuur blijft stijgen worden de meeste gebieden waar de reuzenpanda’s leven warmer en droger. Gebieden verder naar het noorden zullen dan geschikter voor hem zijn dan de huidige. Maar bamboe, de plant die 99% van het dieet van de reuzenpanda uitmaakt, kan het tempo van die opwarming niet bijhouden. Bamboe kan niet zo snel ‘meebewegen’ naar koelere plekken.
Volledig scherm
Reuzenpanda in een boomstronk in Sichuan, China. Als de temperatuur blijft stijgen worden de meeste gebieden waar de reuzenpanda’s leven warmer en droger. Gebieden verder naar het noorden zullen dan geschikter voor hem zijn dan de huidige. Maar bamboe, de plant die 99% van het dieet van de reuzenpanda uitmaakt, kan het tempo van die opwarming niet bijhouden. Bamboe kan niet zo snel ‘meebewegen’ naar koelere plekken. © WNF/Juan Carlos Munoz

Helft van planten en dieren in natuurgebieden in gevaar door klimaatverandering

Iconische natuurgebieden dreigen onherkenbaar te veranderen en grotendeels verloren te gaan als er niets aan de voortgaande klimaatveranderingen wordt gedaan. Ze verliezen dan tot de helft van hun planten- en diersoorten.

  1. Onrust in Roosendaal: 'We leven in een oorlogsgebied'
    Play

    Onrust in Roosendaal: 'We leven in een oorlogsge­bied'

  2. Premier Rutte komt met zelfkritiek in toeslagenaffaire
    Play

    Premier Rutte komt met zelfkri­tiek in toeslagen­af­fai­re