Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie/Shutterstock

Het belang van nep-operaties en nepmedicijnen

ZomeruniversiteitDe knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 6: patiënten behandelen kan veel effectiever, betoogt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden. Haar aanpak: neem de placebo serieus.

Andrea Evers doet al jaren onderzoek naar de wisselwerking tussen lichaam en geest. Naar hoe denken en gedrag onze gezondheid kan beïnvloeden. Dit jaar kreeg ze de prestigieuze Stevinpremie voor haar onderzoek naar het placebo-effect: een behandeling werkt beter als we geloven dat een behandeling ook echt werkt. Nu hebben placebo’s geen goede reputatie: het zijn nepmedicijnen met niet-werkzame stoffen. Maar toch hebben ze wel degelijk effect op sommige patiënten en juist daar kunnen we volgens Evers veel van leren.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.