Volledig scherm
© AD

Het Britse Woord van het Jaar 2015 is... Een emoji!

De Britse tegenhanger van de Woord van het Jaar-verkiezing van de Dikke Van Dale kende dit jaar wel een heel bijzondere winnaar. Voor het eerst in de geschiedenis is namelijk niet een woord uitgeroepen als winnaar, maar een emoji. Het 'gezicht met tranen van geluk' is door Oxford Dictionaries verkozen tot Woord van het Jaar, omdat dit 'woord' het beste onze stemming en zorgen van 2015 weergeeft.

Volledig scherm
De winnaar van de Britse Woord van het Jaar-verkiezing. © Oxford Dictionaries

Emojis bestaan al langer, maar het gebruik ervan nam dit jaar enorm toe, volgens Oxford Dictionaries. Dat uitgerekend voor het 'gezicht met tranen van geluk' is gekozen, volgt uit het feit dat deze emoji wereldwijd het meest is gebruikt, aldus het taalkundige bureau.

Technologiebedrijf SwiftKey heeft berekend dat deze smiley 20 procent van het 'emoji-gebruik' besloeg in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast is het gebruik van het woord 'emoji' verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit data van Oxford Dictionaries Corpus. In de strijd om de titel Woord van het Jaar 2015 troefde de 'gelukkige emoji' onder meer 'ad blocker', 'Brexit' en 'Dark Web' af.

Geestelijk vader 
Scott Fahlman wordt officieel als de geestelijk vader gezien van de emoji - hoewel hij er nooit een euro aan heeft verdiend. Toen deze computerwetenschapper in 1982 de symbolen :-) tikte in een bericht naar zijn collega's, ontketende hij een debat over de grenzen van de humor binnen zijn eigen bedrijf. Ruim dertig jaar later is het aantal emoji's bijna niet te tellen. Zo bevat berichtendienst Whatsapp alleen al een paar honderd verschillende emoji's.

De emoji's zijn zelfs zo populair dat Finland onder meer de Nokia-emoji introduceerde en een emoji van een sauna. Deze figuurtjes maken binnenkort deel uit van de jaarlijkse Finse adventskalender. Ook in Nederland werden spontaan typische polder-emoticons bedacht die staan voor oer-Hollandse deugden als gezelligheid (koffie met een koekje), eindeloos overleggen (polderen) en verjaarsgezelligheid (zes stoelen in een rondje).