Het gat in de ozonlaag is het kleinst sinds 1988, maar dat komt niet door ons
Het gat in de ozonlaag boven Antarctica is dit najaar veel kleiner dan vorig jaar. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA blijkt uit metingen met een ruimteballon dat de grootte van het gat op dit moment het kleinste is sinds 1988.
Delen per e-mail
De zwakke plek in de ozonlaag is nog steeds 19,6 miljoen vierkante kilometer. In 2016 was het gat nog 23,5 miljoen vierkante kilometer groot. In 2006 was het gat op zijn grootst, sindsdien neemt de omvang langzaam af. Het ozongat bereikt jaarlijks tussen september en oktober zijn maximum, omdat de winter op Antarctica dan verloopt. Hierna krimpt het gat geleidelijk weer.
Het gat in de ozonlaag ontstaat door schadelijke cfk-stoffen, die vroeger in koelkasten en in spuitbussen werden gebruikt. Volgens de NASA en het Amerikaanse onderzoekslaboratorium NOAA hebben stormachtige weersomstandigheden in het poolgebied de verkleining veroorzaakt. De lucht boven Antarctica zou warmer zijn geworden dan normaal, waardoor de cfk's chloor en broom niet de kans kregen om ozon af te breken. Volgens de wetenschappers is er dus geen sprake van een snelle genezing.
Bescherming
De ozonlaag is een laag in de atmosfeer die zich rond de aarde bevindt. Deze laag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon, die bijvoorbeeld huidkanker kan veroorzaken. Als de krimp van het ozongat de komende jaren in hetzelfde tempo doorgaat, verwachten de wetenschappers dat het gat in 2070 zo groot zal zijn als in 1980. Toen werd de aantasting van de ozonlaag voor het eerst gemeten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers. -
PREMIUM
VIDEO Mensen besmet met de Britse variant blijken veel meer virusdeeltjes in hun keel te hebben
Engeland zit tot zeker half februari in lockdown vanwege de razendsnelle verspreiding van de nieuwe coronavirusvariant. Wat maakt het gemuteerde virus zoveel besmettelijker? -
Honderden zieken door mysterieuze ziekte in India
Ten minste één persoon is overleden en vierhonderd anderen zijn afgelopen weekend in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een niet-geïdentificeerde ziekte in de Zuid-Indiase staat Andhra Pradesh. -
PREMIUM
Andrea werkte mee aan Moderna-vaccin: ‘Ik snap de scepsis, maar de data liegen niet’
De Nederlandse Andrea Pruijssers (40) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. De viroloog legt graag uit hoe de vaccins in elkaar zitten en waarom je er volgens haar niet bang voor hoeft te zijn. ,,Corona krijgen is echt een véél groter risico dan het vaccin nemen.” -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.
-
PREMIUM
onder professoren Zo helpt deze wetenschapper rokers om te stoppen: ‘Roken is niet alleen ongezond voor jezelf’
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Jeroen Bommelé uit Gouda ontwikkelt bij het Trimbos-instituut methoden om mensen te helpen om te stoppen met roken of hen ervan te weerhouden ermee te beginnen. Hij doet ook onderzoek naar ‘derdehands rook’. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.