Volledig scherm
© thinkstock

'Hippie-drugs' LSD kan patiënten met angst helpen

Voor het eerst in 40 jaar is onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de partydrug LSD bij patiënten die kampen met angst die ontstaat bij een levensbedreigende ziekte. De uitkomst is gepubliceerd in The Journal of Nervous and Mental Disease.

Volledig scherm
© thinkstock

Hoewel LSD wordt gezien als een 'enge' drug - vorige maand sprong een 24-jarige Utrechter van een flat tijdens een LSD-trip - of iets voor hippies uit de jaren '60, ontdekten onderzoekers al snel dat het een hulpmiddel zou kunnen zijn bij psychologische aandoeningen. Dat komt overeen met de studie van de Zweedse dr. Peter Grasser.

Onderzoek werd eerder gestopt omdat de drug illegaal was. Nu worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar drugs en de werking op de hersenen van een mens.

Aan het onderzoek van Grasser deden twaalf proefpersonen mee. De meesten waren terminale kankerpatiënten. Sommigen van hen overleden tijdens het onderzoek, maar niet voordat zij een mentaal avontuur hadden gehad. Dit avontuur lijkt de somberheid van hun laatste dagen te hebben afgenomen.

Meer angst bij placebo
Tijdens 30 sessies kregen de patiënten verschillende doses LSD toegediend, waaronder ook placebo's. De patiënten werden in het kantoor van dr. Grasser ontvangen waar zij tijdens de LSD-trip hun ervaringen bespraken. De effecten van de drugs duurden ongeveer tien uur lang waarbij geen van de proefpersonen suïcidale, paranoïde of angstige ervaringen had. Wel ervoeren sommigen bijwerkingen als illusies, moeite met lopen en lichte angstgevoelens.

Ondanks deze negatieve bijwerkingen ervoeren de patiënten meer angst bij het placebo dan bij de LSD, wat aantoonde dat LSD de angst verminderde. Alle patiënten gaven daarnaast aan zich meer te kunnen ontspannen.

De onderzoekers zien de resultaten als een goed begin, ook al was de testgroep klein. Door het minimum aan bijwerkingen is het geoorloofd om zulke experimenten uit te voeren. Daarnaast legt dit onderzoek de basis naar wellicht een wereld zonder lijden.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.