Hoe kom ik van de medicijnen af?

Ik ben muzikant en ex-model. Op een dag ben ik door drugsmisbruik psychotisch geworden. Ik ben twee keer een half jaar opgenomen in een inrichting, want ik leefde in een fantasiewereld....

Uitzicht

Stel je voor: je huis staat aan zee. Prachtig uitzicht. Helaas overspoelt de vloed je huis regelmatig. Dit valt te verhelpen door een dijk te bouwen. Je uitzicht is minder, maar je bent wel veilig. Wat doe je dan? Kennelijk heb jij geen ziektebesef, laat staan ziekte-inzicht. Een bekend verschijnsel bij psychotische patiënten. Als je twee keer een half jaar gedwongen opgenomen bent geweest, was de rechter het dus met een onafhankelijk psychiater eens dat je als je psychotisch bent, een gevaar vormt voor jezelf en je omgeving. Praat met je psychiater over je ziekte en de bijwerkingen. Lijkt me handiger dan 'de psychiatrie' als vijand te beschouwen.

Rik Bulten (42), Stad aan 't Haringvliet

Kleine Edwin

Maak er het beste van, ex-model! Wat ik lees is een klaagzang, een schreeuw om aandacht. Dat werkt niet voor je. Wat ik lees, is dat je vooral met jezelf bezig bent (ex-model, is dat relevant om te noemen?). Je mag blij zijn met de hulp die je krijgt. En dit na een actie waarvoor jij verantwoordelijk was. Als je je minder richt op jezelf en meer op anderen (meisjes bijvoorbeeld) kun je wellicht binnen een jaar een kleine Edwin ter wereld brengen! Als dat écht is wat je wilt. En voordat het te laat is.

J. te 's Hertogenbosch

Langzaam stoppen

Zelf ben ik manisch-depressief en gebruik ik ook antipsychotica. Omdat ik een kinderwens heb, wil ik hiermee stoppen. Dit gaat in overleg met mijn psychiater, ik weet dat zomaar stoppen niet handig is met een antipsychoticum. De kans op terugval is groot. Het is belangrijk dat er in een relatie met een hulpverlener gelegenheid is voor overleg. Het is toch al moeilijk iemand te dwingen medicijnen te gebruiken. Het is jouw lijf. Ik zou dus overleggen met je psychiater, je kinderwens bespreken en de antipsychotica langzaam stoppen.

Carice de Wildt (33), Utrecht

Kunstenaar.

Je hebt er geen donder aan, maar ik herken me in jouw verhaal. Drugsgebruik, psychosen, opnamen, medicatie. Ik ben ook kunstenaar. En de creativiteit wordt inderdaad ontzettend gedrukt door antipsychotica. Daarom wilde ik al zo vaak stoppen met die rotzooi. In jouw geval is het een ander verhaal, vanwege die rechterlijke machtiging. Ik vind het onverstandig om je te adviseren te stoppen. Het kunnen de medicijnen zijn die jou doen denken dat je het zonder ze helemaal gaat maken.

Jelmer van Lenteren (21), Delft

Verliezen

Ik ben ex-psychiatrisch verpleegkundige en heb veel psychoten gezien die dachten dat ze wel effe konden stoppen met slikken. Meer dan 60 procent van hen wordt chronisch psychotisch en verblijft de rest van zijn leven in een inrichting. Hoe verschrikkelijk de bijwerkingen ook zijn, je moet de medicijnen blijven slikken en accepteren dat je beperkingen hebt in het leven. Een rechterlijke machtiging wordt niet lichtzinnig afgegeven en zegt dat je serieus gevaar loopt. Daarnaast is bewezen dat na elke psychose je functioneren op intellectueel en emotioneel niveau minder wordt. Je geeft nu de medicijnen de schuld dat je niet meer creatief kunt zijn, terwijl de oorzaak mogelijk ligt in de psychosen.

Richard Hadderingh (37), Deventer

Inzicht

Uw verhaal klopt niet. Drugspsychosen duren kort en dan zit u niet twee keer een half jaar in een inrichting. Kwam de tweede keer ook door drugs? Drugspsychosen duren meestal, na het stoppen met de drugs, hooguit een aantal dagen. Bent u helemaal gestopt met drugs? Waarschijnlijk hebben de drugs uw gevoeligheid voor psychotische symptomen uitgelokt. Vaak is hierbij ook geen ziekte-inzicht. En ook zonder medicatie raken mensen vaak na een psychose hun creativiteit en libido kwijt en komen we in een kip-of-ei-discussie terecht. Dus: medicatie blijven gebruiken!

Remco de Winter (43), Leiden

Het nieuwe dilemma

Wat moet ik met die rommel bij mijn vader? Ik woon om de beurt bij mijn vader en mijn moeder. Bij mijn vader is het erg rommelig. Zeg maar gerust vies. Overal ligt oude troep, veel stof en kranten, sommige zijn drie jaar oud. Ik heb voorgesteld om een paar vuilnisbakken in de tuin te zetten en daar alles in te gooien. Dat wil hij niet, want hij moet nog eerst dingen 'uitzoeken'. Dat duurt uren en dan blijft er nog superveel rommel liggen. Ik weet niet meer wat ik ermee aan moet.

Lara (16), Utrecht

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 130 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl, voor maandag 17 augustus 2009. Volgende week geen WZUD en daarna houdt het magazine, net als andere zaterdagkaternen van de krant, een zomerstop. Ons eerste nummer verschijnt weer zaterdag 22 augustus.

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere Volkskrant-lezers? Mail dan uw probleem (maximaal 130 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw naam, leeftijd, geslacht en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.