Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fortografie

Hoogleraar: Straks is elke woning een energiecentrale

zomeruniversiteitDe knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over de ontwikkelingen in hun vakgebied. En wat je er in elk geval van moet weten. Vandaag: hoogleraar Duurzaamheid en Transitie Jan Rotmans (57). Hij stond aan de wieg van het eerste integrale klimaatmodel ter wereld en onderzoekt hoe ons land overstapt op groene energie. ,,We zijn het sukkeltje van Europa geworden.”

PASPOORT
Jan Rotmans (57) werd geboren in Rotterdam en studeerde wiskunde aan de TU Delft. Hij promoveerde in 1990 met IMAGE, het eerste integrale klimaatmodel ter wereld. In 1992 werd Rotmans de jongste hoogleraar van Nederland, aan de universiteit van Maastricht, waar hij icis oprichtte (International Centre for Integrated assessment and Sustainable development).

Sinds 2004 is Rotmans hoogleraar Duurzaamheid en Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. In datzelfde jaar richtte hij het Dutch Research Institute for Transitions op (DRIFT).

In 2007 stond hij mede aan de basis van Urgenda, een beweging voor innovatie en duurzaamheid, en in 2015 van Nederland kantelt. Hij adviseert wereldwijd tal van organisaties en landen over duurzaamheid en transities.

Rotmans won 60 flessen whisky met weddenschappen over duurzaamheid en klimaat.