Volledig scherm
Deelnemer Niels Meester vecht tegen de kou in een ijsbad. Naast zich coach Wim Hof om hem te begeleiden. © Radio Veronica

Iceman: 'Wetenschappelijke doorbraak is nabij'

Deze week treden 4 deelnemers van The Ice Challenge in de voetsporen van wereldrecordhouder Wim Hof. Ze moeten in de studio van Radio Veronica zo lang mogelijk blijven zitten in een ijsbad. Hof coacht de kandidaten tijdens deze ijskoude en loodzware uitdaging, die volgens hem ongevaarlijk is. 'We forceren namelijk niets, kandidaten gaan uit bad voordat het lichaam gevoelloos raakt'. Vrijdag is het de beurt aan The Iceman zelf, dan probeert hij zijn huidige wereldrecord van 1 uur en 52 minuten te verbreken.

 
We moeten van de gedachte af dat kou slecht is
Wim Hofman, wereldrecordhouder ijszitten

'Ik leer de deelnemers een bepaalde ademhalingstechniek waardoor ze de kou beter kunnen verdragen'. Een onderdeel is 7 tot 10 keer diep inademen en niet alles uitblazen. Op die manier komt er meer zuurstof in je weefsel. 'Een soort bewuste hyperventilatie, alleen mogen we het zo niet noemen'. Wim Hof kan zijn lichaamstemperatuur op 37 graden houden ook al zit hij bijna 2 uur lang in ijswater. 'Met diverse ademhalingstechnieken krijg je beheersing over je hypothalamus', legt de pionier uit. 'Dit onderdeel van de hersenen regelt hoe je lichaam reageert op koud, warmte en adrenaline. Door het activeren van je bruine vetcellen kun je warmte genereren', aldus de avonturier die zelf over veel bruin vet beschikt.

Koud kunstje
'Het is een koud kunstje', aldus Hof die 20 wereldrecords op zijn naam heeft staan. 'Iedereen kan het leren'. Maar waarom zou je voor je lol in een bad vol met ijs gaan zitten? 'We moeten van de gedachte af dat kou slecht is. Integendeel, wie mijn methode toepast krijgt controle over zijn immuunsysteem en daarmee kunnen we veel bereiken op medisch gebied'. Zelfs bij een griepje is kou je grote vriend. 'Afdouchen met koud water en je voelt je weer kiplekker'.

Wetenschappelijke doorbraak
Wim Hof is ervan overtuigd dat zijn koumethode snel voor een wetenschappelijke doorbraak zorgt. De Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Maastricht hebben inmiddels hun onderzoeken afgerond. Wim Hof wacht nu de publicaties af. 'We zullen met mijn techniek veel ziektes kunnen bestrijden en voorkomen, waaronder reuma'.

Wim Hof was 17 jaar toen hij zijn 'talent' ontdekte. Op een winterdag in het park besloot hij een duikje te nemen in een bevroren vijver. Toen hij merkte dat hij dit lichamelijk aankon was hij verslingerd. 'Het gaf me een gevoel van macht'. De deelnemers aan de Ice Challenge hebben behalve thuis in de badkuip niet kunnen oefenen. Toch is de uitdaging ongevaarlijk, dat verzekert coach Hof hen. De kandidaten stappen namelijk ruim op tijd uit het ijs. 'Zodra je lichaam gevoelloos raakt nader je in de gevarenzone. De bloedsomloop zal stilvallen waardoor je lichaamstemperatuur snel daalt'.

Stukje zwemmen in zee
Nerveus is Wim Hof niet voor de prestatie die hij vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur moet leveren in de studio van Radio Veronica. Zijn wereldrecord staat op 1 uur en 52 minuten. Voor een nieuw record doet hij daar een minuut bovenop. Hij bereidt zich voor door af en toe een 'heerlijk stukje' te zwemmen in de zee. 'Ik doe de recordpoging gecontroleerd en heb dan nog genoeg energie over hoor', verzekert hij. Waarom dan niet gelijk 3 uur in een ijskoud bad dompelen? 'We moeten het wel spannend houden voor toekomstige records', lacht hij.