In Soedan neergekomen asteroïde was restant van verdwenen planeet

VideoEen stuk ruimtepuin dat in 2008 neerstortte in de woestijn in Soedan, was een overblijfsel van een oeroude verdwenen planeet. Zwitserse wetenschappers hebben de meteoriet onderzocht en komen tot die conclusie.

Volledig scherm
Een student maakte met een telefoon deze foto van het binnentreden van 2008 TC 3 © NASA

In de ruimterots zitten heel kleine stukjes diamant. Dat ontstaat wanneer koolstof te maken krijgt met extreme druk en extreme temperaturen. Dat kan alleen in de kern van een 'embryonale planeet', aldus de onderzoekers. Die planeet zou 5 miljard jaar geleden hebben bestaan, in de beginjaren van ons zonnestelsel. Hij was waarschijnlijk ongeveer half zo groot als de aarde.

Toen ons zonnestelsel ontstond, waren er waarschijnlijk vele tientallen planeetjes, die wild om de zon draaiden en constant op elkaar insloegen. Soms werden ze door zo'n klap verpulverd, soms smolten ze juist samen tot een nieuw object. De 'vader' van de Soedanese ruimterots is waarschijnlijk zo'n 4,5 miljard jaar geleden vergaan.

Spectaculaire vuurbal

Volledig scherm
Studenten van de universiteit van Khartoum zoeken naar restanten van 2008 TC3 © NASA

De asteroïde heeft de wetenschappelijke naam 2008 TC3. Hij was ongeveer vier meter groot. Op 7 oktober 2008 kwam hij de dampkring van de aarde in, wat volgens ruimtevaartorganisatie NASA resulteerde in een spectaculaire vuurbal. De asteroïde explodeerde zo'n 37 kilometer boven Soedan en de resten kwamen neer in de woestijn.

Enkele tientallen brokstukjes van een paar centimeter groot zijn teruggevonden. Hoewel er regelmatig ruimtepuin de aardatmosfeer binnendringt, was deze gebeurtenis bijzonder, omdat de asteroïde pas een dag voor binnendringen werd opgemerkt en het de eerste keer was dat de plaats en tijd van neerkomen van tevoren waren berekend. Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Nature Communications.

Volledig scherm
De asteroïde die in 2008 boven Soedan neerkwam, is afkomstig van een verdwenen planeet © NASA/Fotomontage AD