Bij een geslaagde landing op de maan is India het vierde land dat daarin slaagt.
Volledig scherm
Bij een geslaagde landing op de maan is India het vierde land dat daarin slaagt. © AP

Indiase sonde Chandrayaan in baan rond de maan

Een Indiase ruimtesonde is vandaag in een baan rond de maan gekomen. Het onbemande vaartuig, dat een maand geleden was gelanceerd, heeft veilig de moeilijke oversteek gemaakt. India zou bij een geslaagde maanlanding, na de Verenigde Staten, Rusland en China, het vierde land zijn dat daarin slaagt.

De missie heet Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2). Die bestaat uit drie onderdelen: een satelliet die in een baan rond de maan gaat draaien, de lander Vikram (Moed) en het rijdende laboratorium Pragyan (Wijsheid). Vikram en Pragyan moeten op 7 september gecontroleerd landen op het oppervlak van de maan.

De satelliet moet de 'dampkring' van de maan onderzoeken. Die is verwaarloosbaar en vluchtig. Vikram en Pragyan moeten aankomen op de zuidpool van de maan, een plek waar mensen en verkenners nog niet zijn geweest.

Op die zuidpool is misschien waterijs te vinden. Daarom moeten ze daar de bodem gaan onderzoeken.
Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
De verkenner Pragyan moet enkele honderden meters rijden. Hij houdt zijn werk waarschijnlijk twee weken vol.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.