Volledig scherm
InSight zal als eerste Marslander diep in de grond boren om onderzoek te doen. © AP

InSight moet inzicht verschaffen in de diepste geheimen van Mars

Met een doffe plof komt maandag een einde aan een lange oversteek. Na 484 miljoen kilometer vliegen, landt een Amerikaans laboratorium op Mars. De InSight moet, als eerste verkenner ooit, meters diep in de grond van de planeet gaan boren. Zo kunnen wetenschappers leren wat er onder het oppervlak zit.

Volledig scherm
Als alles goed gaat komt InSight maandag met een slakkengang aan op Mars. © AP

De InSight was op 5 mei gelanceerd vanuit Californië. Op maandag komt het apparaat met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Daarna heeft hij minder dan zeven minuten de tijd om af te remmen. De vluchtleiding op aarde kijkt machteloos toe, ingrijpen is onmogelijk.

Als er in de voorbereiding iets fout is gegaan, is de missie mislukt voor hij kan beginnen. Als alles goed gaat, ploft de InSight met een slakkengangetje van 8 kilometer per uur op het oppervlak. Het verlossende levensteken van InSight komt acht minuten na de landing aan op aarde.

Kale vlakte

Volledig scherm
Een overzicht van de diverse landingsplekken van de Mars-missies. © AP

De plek waar de InSight gaat landen, heet Elysium Planitia. Dat is een kale vlakte, net boven de evenaar van Mars. Niets valt op in het landschap, en precies daarom is de keuze op die landingsplek gevallen. Het gaat InSight namelijk niet om het oppervlak, maar om het innerlijk van Mars.

Landen en boren gaat gemakkelijker op een vlakte die waterpas staat. Doordat er geen schaduwen zijn, kunnen de zonnepanelen van de lander genoeg energie opwekken.

Marsbevingen

Volledig scherm
Terwijl InSight afdaalt, onderhouden de twee sondes van het Mars Cube One-project, die hem begeleidden op weg naar de planeet, de communicatie. © AP

Een ander instrument van de InSight moet kijken of Mars aardbevingen heeft. Vermoedelijk wel, maar die zijn waarschijnlijk anders dan die op aarde. De aarde bestaat uit platen die langs, tegen, over en onder elkaar schuiven en schokken. Mars heeft die niet.

De wetenschappers achter de missie denken dat ze in de komende jaren tientallen tot honderden Marsbevingen meten. De zwaarsten kunnen een kracht van 6,0 hebben. Die trillingen kunnen iets vertellen over het binnenste van Mars, alsof het een zwangerschapsecho is.

De missie duurt ruim twee jaar. Bijna twintig apparaten hebben eerder geprobeerd op Mars te landen. Zeven landingen lukten. Vier daarvan waren karretjes, die rondreden. In 2020 willen Europa en Rusland samen een Marskarretje lanceren.

Volledig scherm
Overzicht van de ruimtemissies naar rode planeet. © ANP

Marslander Curiosity vond eerder al organisch materiaal in de rotsen op Mars: