Internetvaardigheden 'zorgwekkend' laag

Internetgebruikers zijn weinig bedreven met het web. Velen hebben moeite met het kiezen van zoekwoorden, wanneer ze informatie zoeken en ze evalueren de gevonden informatie niet. Ouderen zijn vaak beter dan jongeren met internet.

Volledig scherm
Zoekmachine Google

Communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit van Twente noemt de internetvaardigheden van Nederlanders 'zorgwekkend'. Hij promoveert vrijdag op zijn onderzoek waarvoor hij 300 Nederlandse proefpersonen taken op internet liet uitvoeren. Hij liet ze bijvoorbeeld een PDF-bestand opslaan, een tweesterrenrestaurant in Amsterdam opzoeken en uitvinden hoe je het goedkoopst naar Amsterdam kunt reizen, met de trein of met de auto. Bij relatief eenvoudige taken maakten de proefpersonen fouten. Ze gebruikten bijvoorbeeld informatie van spreekbeurt.nl, een site voor scholieren, als ze informatie over de rijksoverheid zochten. Een verrassende uitkomst van het onderzoek is dat ouderen vaak beter met internet kunnen omgaan dan jongeren. Zij slagen vaker in het zoeken naar informatie en het kiezen van de juiste zoekwoorden. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld beter in het vinden van het ziekenhuis met de kortste wachtlijst. Jongeren gebruiken vaak veel te algemene zoekwoorden en focussen zich te veel op het eerste zoekresultaat. Zij hebben wel meer technische vaardigheden dan ouderen, zodat ze internetbrowsers en zoekmachines kunnen bedienen. Ze typen minder vaak dan ouderen de zoekwoorden achter elkaar of op de verkeerde plaats in het scherm. Ouderen die wel de techniek van internetten beheersen vinden inhoudelijk hun weg makkelijker dan jongeren. Het grootste verschil bij het niveau van alle vaardigheden zijn echter waar te nemen tussen hoger en lager opgeleiden. Van Deursen noemt de uitkomsten van zijn onderzoek zorgwekkend, omdat steeds meer informatie en diensten tegenwoordig uitsluitend op internet te vinden zijn. Mensen die niet over de juiste vaardigheden beschikken om met internet en computers om te gaan, blijven achter op hen die dat wel kunnen.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?