Volledig scherm
Muggen dragen het Zika-virus over op mensen. © Thinkstock

Is de remedie tegen zika eindelijk gevonden?

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een medicijn ontdekt dat ongeboren baby's kan beschermen tegen het Zika-virus. Het gaat om een middel dat al langer gebruikt wordt tegen malaria. 

De ontdekking van het medicijn is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar het virus. Toen Zika zich in de zomer van 2016 wereldwijd verspreidde, was er geen enkel medicijn in omloop. Een belangrijk voordeel van het betreffende medicijn, hydroxychloroquine, is dat het al een goedgekeurd geneesmiddel is. Hierdoor kan het spoedig worden voorgeschreven.

Het Zika-virus wordt verspreid door muggen. Voor volwassen mensen heeft besmetting weinig gevolgen, maar het virus kan de hersenen van de foetus van een zwangere vrouw ernstig aantasten. Baby's van moeders die het virus opliepen, worden geboren met een abnormaal klein hoofd en onvolgroeide hersenen. 

De wetenschappers vonden via onderzoek op muizen dat het virus de foetus bereikt via een proces waarbij cellen gewisseld worden in de placenta. Het malariamedicijn remt dit proces. De moeder blijft dus besmet, maar het virus heeft veel minder effect op de groei van de foetus. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.