Je waterflesje bijvullen is viezer dan likken aan wc-bril
Drink jij water uit een flesje dat je keer op keer bijvult? Tijdens het sporten of gewoon als je dorst hebt? Uit onderzoek van treadmillreviews blijkt dat zo'n flesje water maar liefst 900.000 bacteriën kan tellen, dat zijn er meer dan op een wc-bril.
Delen per e-mail
Dat geldt ook voor de achterkant van je broek of een treinstoel
De onderzoekers namen een aantal waterflesjes onder de loep, die een week lang werden hergebruikt door atleten. Op het drinkdopje van het meest vuile flesje water zaten 900.000 bacteriën. Bij andere flesjes telden de onderzoekers 300.000 bacteriën. Dat komt overeen met het likken aan een hondenspeeltje.
Daarbovenop komt volgens de Amerikanen ook nog eens dat 60 procent van de aanwezige bacteriën mensen ziek kunnen maken. Die bacteriën komen daar terecht omdat er bij elke slok bacteriën uit het speeksel achterblijven. Hoe meer je van de fles drinkt, hoe meer microben zich er zullen nestelen.
Wc-bril
Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen kijkt er niet van op. ,,In een flesje water zitten veel meer bacteriën dan op een wc-bril. Maar er zijn veel meer mensen die uit een flesje drinken, dan aan een toilet likken. Wc-brillen zijn eigenlijk hartstikke schoon. Je vindt er wel wat, maar daar ga je met je billen op zitten. Daar komt ook niemand en je eet het niet. Dat geldt ook voor de achterkant van je broek of een treinstoel."
Beumer trof tijdens zijn onderzoeken zelfs nog meer bacteriën aan. ,,Dat ging om een flesje dat al een maand werd gebruikt, zonder schoon te maken. Het water wordt dan licht troebel. Zelfs koeien hebben niet zoveel bacteriën in hun drinkwater. En deze eigenaar van het flesje was geen koe."
Of mensen er echt ziek van worden, gelooft de wetenschapper niet. ,,Het zijn je eigen bacteriën die groeien. Je moet wel voorkomen dat je je flesje uitleent aan anderen."
Zeep en water
Mag je een waterfles nog hergebruiken? ,,Zeker wel", zijn Beumer en de Amerikaanse onderzoekers het met elkaar eens. Beumer: ,,Het is belangrijk om de fles elke dag schoon te maken met zeep en water, dan laten de aan de zijkant vastgehechte bacteriën los. Maar ik zou er niet al te veel van wakker liggen."
De onderzoekers laten ook nog weten dat microben zich het minst makkelijk verzamelen op metalen flessen.
Verder in het nieuws
-
Na de superwolfbloedmaan krijgen we morgenavond een supersneeuwmaan
Het zijn mooie tijden voor sterrenkundigen en maanliefhebbers. De vorige supermaan is nog maar net geweest of er dient zich morgenavond alweer een nieuwe aan. Het gaat om de grootste en felste volle maan van 2019: de supersneeuwmaan. -
Video Afrika droogt uit met dank aan het Westen
Jeannette den Boer en Stefan Coppers reizen voor de videoserie Waterlanders de wereld over om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Deze week Kenia: het land dat zich voelt als een longkankerpatiënt die nooit een sigaret heeft aangeraakt. -
Video Wetenschappers: Je kunt dingen leren tijdens je slaap
Tijdens je slaap kan je geheugen manipuleren en zo herinneringen wissen of een vreemde taal leren. Het klinkt als sciencefiction, maar de wetenschap is dichterbij dan je denkt. Lucia Talamini is neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam en legt in dit college bij de Universiteit van Nederland* uit hoe zij onderzoek doet naar geheugenmanipulatie op specifieke momenten in de slaap. -
PREMIUM
Dit zegt de wetenschap Bang voor spinnen? Binnen 2,5 uur kun je van die angst af zijn
Van de zeshonderd spinnensoorten in Nederland is er niet één gevaarlijk voor mensen. Toch weten de kleine beestjes velen bang te maken. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Duizenden Maya-bouwwerken ontdekt onder de dichtbegroeide jungle
Lasertechniek legt het door het regenwoud overwoekerde erfgoed van het Mayavolk bloot. Meer dan 60 duizend objecten zijn inmiddels in kaart gebracht. ,,De Mayasamenleving was veel groter en complexer dan iedereen dacht’’, zegt antropoloog Genner Llanes Ortiz.
-
Neuroot of doorzetter? Deze dna-test zegt iets over je karakter
Ben je impulsief of geduldig, een controlfreak of neuroot? Een dna-test kan aantonen voor welke karaktereigenschappen je aanleg hebt. Topatlete Dafne Schippers bijt het spits af in een ludieke campagne. -
video Recordmissie ten einde: na 15 jaar zwijgt Marsverkenner Opportunity
Na vijftien jaar op de planeet Mars te hebben rondgereden is vandaag een einde gekomen aan het avontuur van Marsverkenner Opportunity. Het dappere karretje reageert niet meer op commando's van de vluchtleiding en pogingen het contact te herstellen, leverden niets op. -
NASA doet ultieme poging om contact met verstomde marslander Opportunity te herstellen
Het Amerikaanse ruimteagenschapt NASA gaat een laatste poging doen om het contact met marslander Opportunity te herstellen. Het karretje heeft al acht maanden niks meer van zich laten horen. Door een enorme stofstorm kon de batterij van de Opportunity niet worden opgeladen met de zonnepanelen.