Volledig scherm
'Alleen van en naar school fietsen is niet genoeg' © Beeldbank Toerisme Utrecht

'Jongeren moeten echt meer in beweging komen'

Kinderen en jongeren moeten minimaal zestig minuten per dag gaan bewegen. Deze norm is opgesteld naar aanleiding van een analyse van het UMC Utrecht op basis van bestaand onderzoek van onder meer het CBS en het RIVM.

Volledig scherm
UMC-onderzoeker Tim Takken © Privéfoto

Bevindingen die daaruit zijn voortgekomen, worden op maandag 19 september, door onder meer UMC-onderzoeker Tim Takken, aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor het rapport werd specifiek informatie over de jeugd uit bestaande onderzoeken gefilterd. Denk daarbij aan cijfers over hoeveel kinderen lid zijn van een sportvereniging, regelmatig buiten spelen en wandelend of fietsend naar school gaan.

Nog geen uurtje bewegen per week
Met het beweeggedrag van jongeren is het slechter gesteld dan met dat van kinderen, zegt Takken. ,,Vanaf een jaar of twaalf zie je een enorme daling in activiteit", zegt hij.

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Fietsen is een goed begin © Beeldbank Toerisme Utrecht
Quote

We moeten eigenlijk het Sifan Has­san-ef­fect krijgen, net zoals we het Daf­ne-ef­fect hebben

UMC-onderzoeker Takken

Om daar iets aan te veranderen moeten niet alleen de jongeren, maar ook hun ouders en scholen actie ondernemen. Bij veel scholen wordt er daarom al ingezet op het stimuleren van jongeren, vertelt Takken: ,,Er is bijvoorbeeld een aantal projecten op vmbo-scholen rondom een gezonde leefstijl. Daarbij worden scholieren gestimuleerd om 5 procent van hun lestijd actief te zijn."

Dat is nog geen uur per week, geeft Takken toe. Terwijl meer bewegen niet alleen de gezondheid bevordert, maar ook de leerprestaties.

Sifan Hassan-effect

Quote

De mens houdt heel erg van gemak, gebouwen zijn er met roltrappen ook op ingericht

Tim Takken

Takken erkent dat niet iedere doelgroep in Nederland, bijvoorbeeld uit een achterstandswijk, even makkelijk aangesproken kan worden. ,,Daar hebben we nog geen goede oplossing voor, maar we weten dat het een aandachtsgroep is." 

,,Binnen die groep is bijvoorbeeld ook geen Sifan Hassan-effect. Daarbij zouden allochtone meisjes geïnspireerd kunnen raken om ook te gaan hardlopen, zoals wel bij het Dafne-effect gebeurt. Veel jongere Nederlandse meisjes zijn aan het hardlopen geslagen door de olympische sprintster."

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Sifan Hassan © anp

Elektrische pepermolen

,,We bannen heel veel fysieke activiteiten uit ons dagelijks leven en bewegen steeds minder." Dat is ook te zien bij de kinderen van nu, zegt Takken: ,,Zij hebben meer vetweefsel en minder spiermassa." 

Met het rapport willen we de overheid en betrokken partners adviezen geven en bewust maken van het feit dat er zo veel jongeren zijn die te weinig bewegen, besluit Takken. ,,Ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben. De mens houdt heel erg van gemak; er bestaan zelfs elektrische pepermolens. En gebouwen zijn zo ingericht dat je minder hoeft te bewegen, bijvoorbeeld door roltrappen. Dat zijn allemaal stukjes beweging die je mist. En dat houdt ook in dat we minder gezond zijn."

Een uur bewegen, wat houdt dat in?

Volgens Takken valt onder bewegen niet alleen een stukje fietsen of wandelen naar school. Daarbij gaat de hartslag namelijk niet extreem omhoog, terwijl dat wel goed is voor de gezondheid. Dat geldt overigens niet alleen voor jongeren, ook volwassenen zouden minimaal een uur per dag van hun stoel moeten komen. 


Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement