Volledig scherm
Op deze foto van Juno is goed te zien hoe de gassen zich rond een van de polen verspreiden. © AFP

Jupiter blijkt planeet vol hevige orkanen

Wetenschappers hebben ontdekt wat er precies verborgen zit onder het dikke wolkendek van de planeet Jupiter. De gasreus blijkt flink wat hevige orkanen te hebben. 

De ontdekking werd gedaan op basis van beelden gemaakt door ruimtesonde Juno en is gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Nature. De vondst is een flinke opsteker voor de onderzoekers, aangezien er tot nu toe vrij weinig bekend was over de samenstelling van de planeet.

Op de beelden is goed te zien hoe de gasstromen op de planeet lopen. Die stromen zijn een mengsel van waterstof en helium, dat in de kern van de planeet verwordt tot een metaalachtige vloeistof. De gassen verplaatsen zich als orkanen en straalstromen in de richting van het binnenste van de planeet. Die gasstromen reiken tot een diepte van zo'n drie kilometer. Rondom de polen zijn cyclonen waargenomen.

,,De kern van Jupiter zou kunnen bestaan uit steen die is ontstaan door hoge druk en een hoge temperatuur, maar we gaan ervan uit dat hij vloeibaar is, niet vast", aldus planeetwetenschapper en onderzoeksleider Tristan Guillot. Hoewel die kern dus vloeibaar zou zijn, gedraagt hij zich volgens de wetenschappers als een vaste stof.

Volledig scherm
© AFP

Gasreus

De planeet Jupiter is een zogeheten gasreus, wat betekent dat deze geen vast oppervlak heeft. Hij heeft nog steeds dezelfde samenstelling als toen hij ontstond en is daardoor van groot belang voor onderzoek naar het ontstaan van het zonnestelsel. 

Volledig scherm
Op deze foto zijn de cyclonen rond de noordpool van Jupiter goed te zien. © NASA