De kakkerlak kan best wel eens onoverwinnelijk worden.
Volledig scherm
De kakkerlak kan best wel eens onoverwinnelijk worden. © Stock.Xchng

Kakkerlak dreigt onoverwinnelijk te worden

Kakkerlakken zijn steeds moeilijker te bestrijden en het lukt ze in razend tempo resistent te worden voor agressieve bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers van een universiteit in Amerika hadden geen idee dat de insecten zo snel zo veerkrachtig kunnen zijn - de onoverwinnelijke kakkerlak rukt op. 

Wetenschappers van Purdue University bestookten de Duitse kakkerlak - die voorkomt in Europa (ook in Nederland), Amerika en Australië - met drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Wat zich voltrok heeft de onderzoekers totaal verrast: de kakkerlakken bleken in razend tempo resistent te worden voor meerdere pesticiden, nadat ze er aan waren blootgesteld.  ,,We hadden nooit kunnen denken dat iets zoals dit zo snel zou kunnen gebeuren,”  aldus Michael Scharf van de universiteit.

Nutteloze bestrijdingsmiddelen

Quote

Het bestrijden van kakkerlak­ken met alleen chemicaliën zal bijna onmogelijk worden

Michael Scharf , Purdue University

Tot voor kort werd gedacht dat kakkerlakken maar tegen één soort pesticide resistentie kunnen ontwikkelen. ,,Wij zagen resistentie in slechts een generatie verviervoudigen of zelfs verzesvoudigen,” stelt Scharf. Om aan te geven hoe snel dat is: één Duitse kakkerlak kan elke drie maanden 50 kleine kakkerlakken voortbrengen. Bestrijdingsmiddelen kunnen dus in rap tempo nutteloos worden, waarna een onoverwinnelijke kakkerlak achterblijft. ,,Het bestrijden van kakkerlakken met alleen chemicaliën zal bijna onmogelijk worden.”

Dat is zorgelijk omdat de insecten ziektes en bacteriën met zich meebrengen, zoals salmonella en e-coli. Hun uitwerpselen kunnen daarnaast zorgen voor allergieën. 

Het onderzoek van de wetenschappers werd gedurende een half jaar uitgevoerd. In appartementen in Illinois en Indiana werden de kakkerlakken op drie verschillende manieren bestreden. Een deel van de insecten in appartementencomplexen in Illinois en Indiana kreeg één middel op hun dak, anderen werden bespoten met een mix van twee soorten en de laatste groep werd bestreden met in totaal drie verschillende middelen.

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.