Kleur witte tijger veroorzaakt door genmutatie
De kleur van de witte tijger wordt veroorzaakt door een mutatie in een enkel gen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Peking ontdekt. Het gaat om hetzelfde gen dat voor kleurvariatie bij mensen zorgt.
Delen per e-mail
Het gemuteerde gen zorgt ervoor dat de aanmaak van oranje en rode pigment onderdrukt wordt. Zwart pigment wordt wel aangemaakt, vandaar dat de witte tijger wel gestreept is.
In dierentuinen hebben witte tijgers vaak last van gezondheidsproblemen. Met het onderzoek claimen de wetenschappers een einde te maken aan de speculatie dat de mutatie een genetische fout is die samenhangt met die problemen.
Nadat in 1958 de laatste wilde witte tijger werd doodgeschoten, zijn de beesten alleen nog maar te zien in dierentuinen. Daar hebben ze vaak last van gezondheidsproblemen omdat de tijger door inteelt in stand gehouden wordt. Problemen met het zicht en misvormingen zijn daarvan het gevolg.
Jacht
Dat de witte tijger in het wild niet meer voorkomt heeft volgens de onderzoekers niets te maken met zijn kleur of genen. Zij wijten het uitstreven van het dier aan de jacht en het verlies de fragmentatie van het leefgebied: dezelfde redenen waarom ook andere tijgers steeds minder vaak voorkomen.
Het feit dat veel van de witte tijgers die ooit gevangen of doodgeschoten zijn volwassen waren, is voor de onderzoekers reden aan te nemen dat ze in het wild zonder problemen zouden moeten kunnen overleven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom ananas zorgt voor een tintelende tong (en hoe je dit kunt voorkomen)
Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit. -
PREMIUMonder professoren
Waarom het goed is om te beseffen dat er een -medisch- verschil is tussen mannen en vrouwen
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Aranka Ballering (26) uit Alphen. Zij doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers.
-
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt afgelopen dertig jaar met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich steeds sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en wiskundige modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Leugentje om bestwil is ons met de paplepel ingegoten
Geheimen hebben we allemaal. Dat we niet alles delen met een ander en niet altijd eerlijk zijn, is niet zo vreemd. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).