Volledig scherm
PREMIUM
© AD Graph TU

Kogel is verleden tijd: het laserwapen verovert het slagveld

Een schot kost minder dan een dollar, is sneller bij zijn doel dan een kogel en altijd raak. De intrede van het laserwapen op het slagveld lijkt niet meer te stuiten. In een streng bewaakt laboratorium test TNO voor Defensie de eerste Nederlandse lasers.

Een paar seconden. Langer is niet nodig om zelfs het sterkste staal te laten smelten met de onzichtbare lichtbundel. Onderzoekers van het High-Energy Laser Lab, onderdeel van TNO, hebben net het systeem uitgeschakeld in een betonnen bunker van het laboratorium in Ypenburg, maar de centimeters dikke staalplaat gloeit nog na van de hitte die de laser heeft veroorzaakt. Precies in het midden zit een perfect rond gaatje. Het pantserstaal staat hier weliswaar in een testopstelling, maar als dit een tank zou zijn geweest, had de vijand een serieus probleem.

  1. Nog ‘verse’ kop van 40.000 jaar oude megawolf gevonden in Siberië
    video

    Nog ‘verse’ kop van 40.000 jaar oude megawolf gevonden in Siberië

    In de eeuwig bevroren bodem van een rivierbedding in Siberië is door een wandelaar een nog goed geconserveerde kop van een enorme wolf gevonden die daar 40.000 jaar geleden leefde. Volgens The Siberian Times waren het vlees, de vacht en de tanden van het beer-achtige roofdier nog in redelijke staat. De afgehakte wolvenkop is circa 40 centimeter lang. Dat is ongeveer de helft van de totale lichaamslengte van wolven die nu in het gebied voorkomen.