Het Transantarctisch Gebergte, dat de oost- en westkant van Antarctica scheidt.
Volledig scherm
Het Transantarctisch Gebergte, dat de oost- en westkant van Antarctica scheidt. © afp

Laagste temperatuur ooit op aarde: 93 graden onder nul

Nog nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekendgemaakt.

Het kouderecord werd gevestigd op een hoogvlakte bij het midden van de Zuidpool, kilometers boven de zeespiegel. Ook op 31 juli van dit jaar was het er erg koud: 93,0 graden. In hetzelfde gebied was in 1983 een temperatuur van 89,2 graden gemeten. Dat gold tot nu toe als het record.

Geen wolken
De hoogvlakte is sowieso al buitengewoon koud door haar ligging, hoog en ver van de zee. De temperaturen kunnen nog verder zakken als er een paar dagen achter elkaar geen wolken zijn. Wolken houden de warmte vast als een soort deken.

Door de kou ontstaat op zeker moment een laag extreem koude lucht direct boven de grond. Boven de laag is de lucht iets minder koud, maar die relatieve 'warmte' wordt tegengehouden en kan het oppervlak niet bereiken. In dat geval kan het kwik verder zakken naar recordniveaus.

Siberië
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is in het noordoosten van Siberië. Daar werden in 1892 en in 1933 temperaturen van bijna 68 graden onder nul gemeten.

De weerrecords worden bijgehouden door de Wereld Meteorologische Organisatie, de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het weer. Het is nog niet bekend of die het nieuwe record erkent. Om het te kunnen bepalen, hebben de wetenschappers 32 jaar aan satellietmetingen nageplozen.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.