Laatste witte giraffe ter wereld krijgt bescherming tegen stropers
Het is nog de enige witte giraffe die voor zover bekend op aarde leeft: een mannetje in een Keniaans natuurreservaat. Maar er zijn zorgen. In maart werden twee soortgelijke giraffes gedood. Daarom is het mannetje nu uitgerust met een gps-tracker.
Drie jaar geleden werd voor het eerst een zeldzame witte giraffe op camera vastgelegd. Tweemaal zelfs. Het ging om een moeder met een jong die lijden aan leucisme. Een afwijking met een vergelijkbaar effect als albinisme.
Karkassen
Inmiddels is het bijzondere giraffenduo niet meer in leven. Natuurbeschermers vonden hun karkassen eerder dit jaar. Waarschijnlijk het werk van moorddadige stropers.
Om te zorgen dat het mannetje niet hetzelfde lot ondergaat, is hij nu uitgerust met een gps-tracker. Zo is precies te zien waar in het Ishaqbini Hirola-reservaat hij zich bevindt.
De tracker is op de kop van het dier geplaatst. Om het uur geeft het een signaal af aan de medewerkers van het Keniaanse reservaat. De witte langnek leeft daar samen met andere bedreigde dieren zoals Somalische giraffes.
Albino?
Wie de twee langnekken ziet, zal in eerste instantie de link leggen met albinisme. In tegenstelling tot albino-dieren hebben deze giraffen geen rode ogen, maar ogen in dezelfde kleur als hun gevlekte soortgenoten. Dat komt doordat de pigmentproductie niet stopt bij dieren of mensen met leucisme, maar zich wel beperkt tot één of meerdere delen van het lichaam.
Kijk hier beelden van het witte giraffenduo toen ze nog in leven waren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Zeldzaam wit giraffenduo gespot in Keniaans reservaat
Natuurbeschermers in Kenia zijn er voor het eerst in geslaagd om twee volledig witte giraffen te filmen. Het gaat om een moeder en kind die lijden aan leucisme, een afwijking met een vergelijkbaar effect als albinisme. -
PREMIUMDierenmens
Wandelende takken zijn zo geëvolueerd dat vrijwel alleen vrouwtjes geboren worden
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week een zeldzaam takkenvolk. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
VN-rapport: Decennia van ontbossing brengen de planeet in gevaar
Als de wereld door blijft gaan met niet-duurzame landbouw, dan komt er over een aantal jaar een gebied ter grootte van Zuid-Amerika bij met een zwaar aangetaste aardbodem. Dat concluderen de Verenigde Naties woensdag bij de presentatie van het Global Land Outlook 2-rapport. ‘Decennia van ontbossing, mijnbouw en industriële vervuiling hebben hun tol geëist van de planeet.’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUM
Voel de maan, hoor de Melkweg: ook blinden en slechtzienden kunnen nu sterren ‘kijken’
-
Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.