Langer leven dankzij simpel chemopompje
Mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever kunnen spectaculair langer leven door een speciale chemopomp. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder Amerikaanse patiënten. Het apparaat komt nu naar Nederland.
De chemopomp die vanaf nu in het Erasmus MC zal worden gebruikt bij patiënten met in de lever uitgezaaide darmkanker wordt in de Verenigde Staten al twintig jaar gebruikt. En met succes, ontdekte chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp in zijn onderzoek onder 2.000 Amerikaanse patiënten. ,,Zij leven gemiddeld twee jaar langer.”
Zo’n 13.000 Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose darmkanker. 1.500 hebben uitzaaiingen in de lever die met een operatie weg te halen zijn, vertelt Groot Koerkamp. ,,De darmkanker wordt weggehaald. De uitzaaiingen ook, maar omdat we niet alles kunnen zien komen ze bij 80 procent weer terug. En dan is het niet meer te genezen.”
Pompje in buik
Wat wel werkt is een chemopompje dat tijdens het verwijderen van de uitzaaiingen in de buik wordt geplaatst. Cas Renders (54) uit Amsterdam is het levende bewijs. In 2000 – op zijn 38ste – gaven artsen hem 4 procent kans om te overleven ,,Of wel: over 3 maanden bent u er niet meer.” Hij gaf niet op en kwam bij kankercentrum Sloan Kettering in New York terecht.
Daar plaatsen ze het pompje ter grootte van een ijshockeypuck net onder zijn huid en spuiten er om de twee weken chemovloeistof in, zes keer in totaal. Groot Koerkamp: ,,De pomp zit op de slagader en voert direct chemo de lever in. Omdat het ook alleen dáár blijft, kun je een heel hoge concentratie gebruiken.” Bijkomend voordeel: de patiënt heeft nauwelijks last van bijwerkingen die horen bij chemokuren via een infuus, zoals misselijkheid en haarverlies.
De pomp zit op de slagader en voert direct chemo de lever in
Supereenvoudig
De pomp plaatsen kost 3.000 euro, immers is het een ‘supereenvoudig’ apparaatje, legt de Rotterdamse arts uit. ,,Geen computertje, maar een tankje met butaangas dat de druk op peil houdt.” Ook de chemovloeistof is betaalbaar: 60 euro per gevulde pomp. Dat maakt de behandeling voor farmaceuten een oninteressante investering, zegt Groot Koerkamp. ,,Zij verdienen er nauwelijks iets aan, vergeleken bij kankermedicatie die 100.000 euro per patiënt per jaar kost.” KWF financiert nu het Rotterdamse onderzoek.
Renders’ is al jaren kankervrij en de pomp is er daarom uit. De ijshockeypuck die voor hem het verschil maakte tussen de dood en 17 levensjaren: het zien opgroeien van zijn tweelingdochters, een leven met zijn vrouw, een carrière. ,,Dat gun ik iedereen die dit overkomt.”
Groot Koerkamp heeft hoge verwachtingen: ,,De cijfers uit de VS zijn spectaculair, maar wij moeten de resultaten nu hier bevestigen door twee identieke patiëntengroepen met en zonder pomp te vergelijken.”
De cijfers uit de VS zijn spectaculair, maar wij moeten de resultaten nu hier bevestigen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
560 miljoen jaar oud fossiel vernoemd naar natuuronderzoeker David Attenborough (96)
De Britse natuuronderzoeker en presentator David Attenborough is met zijn 96 lentes behoorlijk op leeftijd, maar nog niet zo oud als de Auroralumina attenboroughii. Toch is het 560 miljoen jaar oude fossiel - dat volgens wetenschappers het eerste roofdier ter wereld was - naar de hoogbejaarde Brit vernoemd. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
‘Als je geen zand meer voelt, en je verder van het strand afdrijft, zit je waarschijnlijk in een muistroom’
Het strand is voor veel mensen een heerlijk dagje uit, maar de zee is soms verraderlijker dan je denkt. -
PREMIUM
Lab Marc Van Ranst doet ontdekking over coronatesten: ‘Dit kan een gamechanger zijn’
De afgelopen twee jaar pompten overheden vele miljoenen euro's in PCR-testen om corona op te sporen. Wat als we binnenkort afscheid nemen van die dure testen? Het laboratorium van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft waarschijnlijk een oplossing. ,,Dit kan een gamechanger zijn.” -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap46
Russen hebben als eerste hypersonische raket ingezet: wat is dat voor raket en wat doet ‘ie?
De Russen hebben een hypersonische raket die met 6000 kilometer per uur op zijn doel afgaat. Zij hebben als eerste dit gevaarlijke wapen ingezet in een gewapend conflict, in Oekraïne. Wat is het precies?