Volledig scherm
Impressie van de Voyagerballon in de ruimte © ap

Luchtballon naar de rand van de ruimte

Een Amerikaans bedrijf zegt dat het een succesvolle testvlucht heeft gemaakt met een speciale luchtballon die zo hoog gaat dat passagiers een uitzicht hebben alsof ze in de ruimte zijn.

Volledig scherm
Een testballon van World View Enterprises © ap

World View, een start-up uit de staat Arizona, zegt dat het toeristen meeneemt naar de 'rand van de ruimte', op 30 kilometer hoogte. De luchtballon Voyager moet in 2016 klaar zijn voor passagiers. Dan kunnen avonturiers voor 75.000 dollar (55.000 euro) de lucht in, in een capsule met twee piloten en in totaal zes inzittenden.

Volgens het bedrijf is de vlucht een vredige ervaring die lijkt op een zeiltocht. De reis duurt zo'n twee uur en brengt de passagiers twee keer zo hoog als een regulier commercieel vliegtuig. Dat geeft een blik op de ronding van de aarde.

De testvlucht vond vorige week plaats met een proefballon, met eentiende van de grootte van de geplande Voyager, die vijf uur lang in de lucht bleef. Bij de testvlucht werd vooral gelet op een goede lancering en landing.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.