Volledig scherm
Logo van Pfizer. © REUTERS

Medicijnreus Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer- en parkinsonmedicatie

Medicijnfabrikant Pfizer, één van de grootste farmaceutische bedrijven wereldwijd, stopt met het onderzoek naar nieuwe medicatie tegen de Ziekte van Parkinson en Alzheimer. Het onderzoek heeft nog geen grote doorbraken opgeleverd.

De farmaceut besteedt het vrijgekomen geld aan onderzoek naar andere zware aandoeningen. Het bedrijf hoopt hiermee meer te kunnen betekenen voor aandeelhouders en patiënten.

Driehonderd werknemers, voornamelijk in de Verenigde Staten, zullen de komende maanden hun baan verliezen.

Experimenteel

Pfizer is niet het eerste bedrijf dat de stekker uit onderzoek naar alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie) trekt. Twee jaar geleden stopte ook de Amerikaanse farmaceuten farmaceuten Axovant en Eli Lilly. Laatstgenoemde deed dat na een grote tegenvaller. Het bedrijf had een experimenteel middel ontwikkeld, dat na onderzoek bij patiënten toch niet bleek te werken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben wereldwijd meer dan 36 miljoen mensen dementie, waarvan de meerderheid de Ziekte van Alzheimer. Dit aantal zal naar verwachting verdubbelen in 2030 en verdrievoudigen in 2050, tot 115,4 miljoen, als er de komende jaren geen effectieve behandeling wordt ontdekt.