PREMIUM
Meer onderzoek nodig naar ‘nieuwe’ eetstoornis
Anorexia is een bekende eetstoornis, maar wie weet wat Arfid is? Bijzonder hoogleraar Sandra Mulkens wil meer onderzoek. ‘Vroeger dachten we: dat is iets van kinderen.’
Arfid staat al sinds 2013 in de psychiatriebijbel DSM5, het handboek met alle stoornissen en hun symptomen. En toch kent eigenlijk bijna niemand de afwijking waarbij je selectief eet en op een paar producten na eigenlijk niks meer binnen krijgt. Het grote verschil met aandoeningen als boulimia of anorexia: bij Arfid (avoidant restrictive food intake disorder) is er geen fixatie op gewicht of uiterlijk, maar op het voedsel zelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom moet het einde van de wereld zo deprimerend zijn?
Stop met dat zure vingerwijzen naar de vleesetende automobilist. Er is nu een boek dat de boel opvrolijkt en de lezer toch informeert over klimaatverandering. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Anne Schulp heeft de droombaan van ieder kind dat gek is op dino’s: hij is dinosaurus-professor
Hij weet álles van dinosaurusvoetsporen, kuddegedrag van dino’s en hij groef een skelet van een Tyrannosaurus rex op. Anne Schulp is zijn naam en hij is mateloos gefascineerd door uitgestorven beesten. Met zijn onderzoek speurt de wetenschapper naar het antwoord op de vraag van ons bestaan: waar komen wij vandaan? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMWetenschap
Dit zijn dé wetenschapstalenten van de toekomst
Wie zijn in ons land de onderzoekers van de toekomst? New Scientist vroeg aan gelauwerde wetenschappers om talenten te kiezen die in hun ogen een belangrijke rol gaan vervullen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMCorné Pieterse
Planten blijken te kunnen ‘onthouden’ aan welke gevaren zij eerder zijn blootgesteld
Vandaag worden de winnaars van Nederlands belangrijkste wetenschapsprijzen bekend. Eén van hen is Corné Pieterse. Hij onderzoekt hoe planten zich verweren tegen ziektes. ,,Ze roepen om hulp.” -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoeveel zonnebrand moet je smeren? 'Een theelepel voor je gezicht en een borrelglaasje voor de rest’
Sommige mensen beweren dat zonnebrand gif is. Volgens experts is hier geen enkele reden voor: smeren, smeren, smeren blijft het devies. En het moet dikker dan je denkt.